Skip to main content

Επίπληξη προς το Ισραήλ από τη Χίλαρι Κλίντον

Η ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον «επέπληξε» το Ισραήλ για την έγκριση κατασκευής νέων εβραϊκών οικισμών, τη στιγμή μάλιστα που την περιοχή επισκεπτόταν ο αντιπρόεδρος Τζ. Μπάιντεν.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είπε την Παρασκευή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πως θα πρέπει να εργαστεί για την επανόρθωση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, έπειτα από μία αποτυχία σχετικά με τους εβραϊκούς οικισμούς που έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

Η ευθεία γλώσσα που χρησιμοποίησε η Κλίντον προδίδει την απογοήτευση των ΗΠΑ εξαιτίας του ότι μία επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν επισκιάστηκε από την έγκριση που έδωσε το Ισραήλ για την κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών σε κατεχόμενη γη.

Υπενθύμισε στον Νετανιάχου τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να προστατεύσουν το Ισραήλ από εχθρικούς γείτονες, είπε ο εκπρόσωπός της.

Μία ημέρα κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν τη Δυτική Όχθη και ανέπτυξαν ουλαμούς για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων γύρω από τις ιερές τοποθεσίες της Ιερουσαλήμ προκειμένου να συγκρατήσουν την οργή των Παλαιστινίων στη διάρκεια της εβδομαδιαίας μουσουλμανικής προσευχής, η Κλίντον αποκάλεσε την πρόσφατη έγκριση για κατασκευή οικισμών ένα «βαθιά αρνητικό σήμα σχετικά με την προσέγγιση του Ισραήλ στη διμερή σχέση... και υπονόμευσε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στην ειρηνευτική διαδικασία».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος της Κλίντον Π. Τζ. Κρόουλι τόνισε: «Η υπουργός είπε πως δεν μπορεί να κατανοήσει πώς συνέβη αυτό, ιδίως υπό το φως της ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ».

«Κατέστησε σαφές πως η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να δείξει όχι μόνο με λέξεις αλλά με συγκεκριμένες πράξεις πως είναι δεσμευμένη στη σχέση αυτή και στην ειρηνευτική διαδικασία», είπε ο Κρόουλι λέγοντας πως η Κλίντον αισθάνεται «απογοητευμένη».