Skip to main content

Επιστολή ΕΒΕΘ στον Χατζηδάκη για το λειτουργικό κόστος της υποχρεωτικής υποβολής τιμολογίων ΜμΕ που συναλλάσσονται με το Δημόσιο

Μέσω της επιστρολής προτείνεται οι πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης να υιοθετήσουν ένα σύστημα συνδρομητικής υπηρεσίας, το κόστος της οποίας οφείλει να είναι κατ’ αναλογία του πραγματοποιούμενου κύκλου εργασιών της επιχείρησης

Το «μεγάλο λειτουργικό κόστος» που επωμίζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο, προκειμένου να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω πιστοποιημένων παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης θίγει με σχετική επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και μέσω αυτής προτείνεται οι πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης να υιοθετήσουν ένα σύστημα συνδρομητικής υπηρεσίας, το κόστος της οποίας οφείλει να είναι κατ’ αναλογία του πραγματοποιούμενου κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Το κείμενό της, που υπογράφεται από τον Α' Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννη, είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, κατ’ επιταγήν του Ν. 4601/2019, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει, και σε εφαρμογή της ΚΥΑ 52445 ΕΞ 2023, οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται, στο πλαίσιο σχετικών συμβάσεων, με το Δημόσιο, υποχρεούνται στην υποβολή των υπ΄ αυτών εκδιδόμενων τιμολογίων μέσω Πιστοποιημένων Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Πέραν αυτού, το ίδιο πράττουν, για συμπαρομαρτούντες λόγους, και πολλές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται αμιγώς με οντότητες του ιδιωτικού τομέα.

Οι Πιστοποιημένοι Πάροχοι Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης αμείβονται, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, ανάλογα με τον αριθμό των εκδιδόμενων παραστατικών, τιμολογώντας ένα έκαστο εξ’ αυτών. Παράπλευρη συνέπεια της πρακτικής αυτής αποτελεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που εκδίδουν κατ’ έτος μεγάλο αριθμό τιμολογίων χαμηλής αξίας επιβαρύνονται δυσανάλογα προς τον πραγματοποιούμενο κύκλο εργασιών τους προκειμένου να τηρήσουν μια εκ του νόμου επιβαλλόμενη υποχρέωσή τους.  Κατά κανόνα, πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επωμίζονται αναλογικά μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τους.

Για την άρση της στρέβλωσης αυτής, η οποία εδράζεται σε μια εκ του νόμου υποχρέωση και δεν οφείλεται στις συνθήκες της αγοράς ή σε επιλογές των ίδιων των επιχειρήσεων, θα θέλαμε να προτείνουμε να υιοθετηθεί από τους παρόχους ένα σύστημα συνδρομητικής υπηρεσίας, το κόστος της οποίας οφείλει να είναι κατ’ αναλογία του πραγματοποιούμενου κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, θεωρούμε, κύριε Υπουργέ, ότι θα πρέπει να αναληφθεί κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης ισορροπία μεταξύ των μεγαλύτερων και λιγότερο επιβαρυνόμενων επιχειρήσεων και των μικρότερων οι οποίες υφίστανται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μια δυσμενή μεταχείριση.

Ευελπιστώντας ότι θα αντιμετωπίσετε ευνοϊκά την πρότασή μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας».