Skip to main content

Επιθέσεις χάκερ 2023: Σε Αγγλία και Γερμανία οι περισσότερες στην Ευρώπη -Τι έγινε στην Ελλάδα

Ποιες Ευρωπαϊκές χώρες έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων

Η Ευρώπη έχει μπει στο στόχαστρο της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, αφού σχεδόν μία στις τρεις επιθέσεις από χάκερ, που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως το 2023, είχε στόχο τη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με το sepe.gr h αναλογία αυτή, μάλιστα, αποτελεί ρεκόρ για επιθέσεις σε μία γεωγραφική περιοχή, με την Ευρώπη να συγκεντρώνει το 32% των παγκόσμιων περιστατικών και να ανεβαίνει στην πρώτη από τη δεύτερη θέση, που κατείχε το 2022.

Ποιες Ευρωπαϊκές χώρες έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων

Σύμφωνα με το “2024 X-Force Threat Intelligence Index” της IBM οι ευρωπαϊκές χώρες, που επλήγησαν περισσότερο το 2023, ήταν:

  •     το Ηνωμένο Βασίλειο (27%),
  •     η Γερμανία (15%), η Δανία (14%),
  •     η Πορτογαλία (11%),
  •     η Ιταλία (8%)
  •     η Γαλλία (8%).

Ποιους κλάδους «χτύπησαν» οι εγκληματίες του διαδικτύου

Σε επίπεδο κλάδου, ο βιομηχανικός κλάδος μετακινήθηκε από τη δεύτερη θέση το 2022 στην πρώτη θέση το 2023 ως ο κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις, αντιπροσωπεύοντας το 28% των συμβάντων.

Οι επαγγελματικές, επιχειρηματικές και καταναλωτικές υπηρεσίες κατέλαβαν τη δεύτερη θέση αντιπροσωπεύοντας το 25% των περιστατικών, ενώ ακολουθούν οι χρηματοοικονομικές και οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και η ενέργεια με ποσοστό 16% και 14%, αντίστοιχα.

Η Ευρώπη συνολικά αντιμετώπισε το υψηλότερο ποσοστό περιστατικών στον τομέα της ενέργειας με ποσοστό 43%, καθώς και στον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό τομέα με 37%.
Τι έγινε στην Ελλάδα

H ομάδα X-Force ανταποκρίθηκε - επίσης - σε διάφορες επιθέσεις σε ελληνικούς οργανισμούς, που συχνά περιλάμβαναν διαφορετικούς τύπους παραλλαγών ransomware. “Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε ό,τι αφορά τις χώρες, που δέχτηκαν κυβερνοεπιθέσεις σε διάφορους κλάδους της αγοράς κατά το προηγούμενο έτος. Η πραγματικότητα αυτή επιτάσσει την ανάγκη για την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, αξιοποιώντας επαρκώς τις κατάλληλες αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά και τις δεξιότητες υψηλών προδιαγραφών, που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας μας και την ενίσχυση της άμυνας μας έναντι των εξελισσόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο”, σχολιάζει η ΙΒΜ.

Στην Ευρώπη, το κακόβουλο λογισμικό ήταν η πρακτική που παρατηρήθηκε περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας το 44% των περιστατικών, ενώ η ίδια περιοχή δέχθηκε τις περισσότερες επιθέσεις ransomware παγκοσμίως (26%).

Οι τρεις σημαντικότερες επιπτώσεις για τους οργανισμούς με έδρα την Ευρώπη ήταν η κλοπή λογαριασμών σε ποσοστό 28%, η εκβίαση σε ποσοστό 24% και η διαρροή δεδομένων σε ποσοστό 16%.