Skip to main content

Επίθεση Όπερμαν: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά να μη μας εκβιάζει

Σκληρή τοποθέτηση, με αιχμές κατά της Αθήνας, από τον επικεφαλής του SPD - «Η υπομονή μας με την Ελλάδα εξαντλείται», διεμήνυσε

«Θέλουμε συμβιβασμό με την Ελλάδα, όμως δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών του SPD, Τόμας Όπερμαν, από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, αμέσως μετά την τοποθέτηση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Όπως τόνισε, «το να αποκαλείς το ΔΝΤ εγκληματικό είναι δήλωση φανατικού».

Σχολιάζοντας το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Όπερμαν εκτίμησε πως «φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει σοβαρές ενέργειες για την επίτευξη συμφωνίας».

«Δεν συμφωνώ με όλα όσα κάνει το ΔΝΤ, αλλά το να το αποκαλείς "εγκληματικό" είναι γελοίο, είναι δήλωση φανατικού», συνέχισε ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Όπως τόνισε, «εμείς θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων». «Ποιος θα εμπιστεύεται την Ευρωζώνη αν διαλυθεί με την πρώτη κρίση;», διερωτήθηκε.

«Όλος ο κόσμος έχει το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να αποτύχουμε», τόνισε ο επικεφαλής του SPD, εντούτοις πρόσθεσε πως «θέλουμε συμβιβασμό με την Ελλάδα, όμως δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε. Κάτι τέτοιο απλώς θα ενθαρρύνει τους εθνικιστές και τα λαϊκίστικα κόμματα».

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Αθήνας για τη στάση της στη διαπραγμάτευση. «Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική δημοκρατικά εκλεγμένη, αλλά κι εμείς δεν είμαστε δημοκρατικά εκλεγμένοι», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ είναι υπόλογοι στο λαό τους, ενώ την ίδια ώρα οι περισσότεροι Γερμανοί τάσσονται υπέρ του Grexit».

Κατέστησε σαφές, μάλιστα, πως «το SPD παραδοσιακά δείχνει περισσότερη συμπάθεια προς την Ελλάδα», ωστόσο ξεκαθάρισε με αυστηρό ύφος ότι «η υπομονή τελειώνει».