Skip to main content

Επίτιμος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύεται ο ποιητής Νάσος Βαγενάς

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19.20 στο Αμφιθέατρο της Παλαιάς Νομικής Σχολής, στην Κομοτηνή

Μια σπουδαία μορφή της σύγχρονης ποίησης τιμά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. O Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Φώτιος Μάρης, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγητής Εμμανουήλ Βαρβούνης, απευθύνουν πρόσκληση στην τελετή αναγόρευσης του Νάσου Βαγενά, Ομότιμου Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19.20 στο Αμφιθέατρο της Παλαιάς Νομικής Σχολής, στην Κομοτηνή.

Πριν από την αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη μετάφραση της ποίησης του Νάσου Βαγενά στα ισπανικά από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας με τη συμμετοχή του Καθηγητή Μόσχου Μορφακίδη-Φυλακτού.

Ο Νάσος Βαγενάς, ομότιμος πλέον καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα: «Ο Καβάφης, ο Σεφέρης και το νόημα της ποίησης». 

Λίγα λόγια για τον Νάσο Βαγενά

Ο Νάσος Βαγενάς γεννιέται στη Δράμα το 1945 και σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Ρώμης και του Essex, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham ερεύνησε τις σχέσεις του ελληνικού ποιητικού μοντερνισμού με τον αγγλοσαξωνικό και με υποτροφία του Πανεπιστημίου Cambridge εκπόνησε στο King’s College διδακτορική διατριβή για την ποίηση του Σεφέρη.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νεοελληνική Φιλολογία από το 1980 έως το 1992 κι από το 1993 έως το 2012, οπότε και αφυπηρέτησε, ήταν καθηγητής Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Από το 1974 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει 11 βιβλία λογοτεχνικής θεωρίας, λογοτεχνικής κριτικής και πολιτισμικής κριτικής, δεκατέσσερεις συλλογές ποιημάτων και ένα βιβλίο με πεζά.