Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020
x

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΜΠΟΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κατηγόρησε τους αγρότες που πραγματοποιούν το αυριανό συλλαλητήριο ότι εξυπηρετούν συμφέροντα.

«Κατ’ επιλογή αγρότες» χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Μπούτας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, όσους συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο αγροτών και όχι στο συλλαλητήριο του Σαββάτου που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

«Ως τι συμμετέχουν στην αυριανή διαμαρτυρία; Είναι αγρότες; Ποια ειναι τα αιτήματα τους; Κανένας εδώ και δύο χρόνια δεν ξέρει τα αιτήματά τους. Εξυπηρετούν συμφέροντα», σημείωσε ο κ. Μπούτας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, οι εκπρόσωποι των αγροτών κάλεσαν την Κεντρική Μακεδονία να δώσει δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που θα διοργανώσουν το Σάββατο στις 12.00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα εάν θα κατεβάσουν και τα τρακτέρ ενώ ένας εξ αυτών σημείωσε ότι στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα μπουν και στην Agrotica.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την πεποίθηση της κοινωνίας ότι οι αγρότες μόνο κάθε τέτοια εποχή βγαίνουν στους δρόμους, ο κ. Μπούτας απάντησε λέγοντας πως τα μπλόκα αποτελούν την κορύφωση της δράσης τους και πως και τον υπόλοιπο χρόνο οργανώνουν κινητοποιήσεις, όπως πορείες ή διαμαρτυρίες στην εφορία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι μαξιμαλιστικά και πως οι ίδιοι ζητούν τα απαραίτητα ώστε να ζήσουν.

Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, που διεκδικούν και σε αυτή την κινητοποίηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Οι αγρότες επίσης ζητούν κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ και κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Δείτε αναλυτικά τα αιτήματα τους:

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45°/ο. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

• Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λα'ίκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που Θα καλύπτει και Θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

• Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30°/ο για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50°/ο στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους

• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης Ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

• Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, ("πακέτο Χατζηγάκη"), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008 - 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. 'Οχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

• Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ