Skip to main content

Αποτελεσματικό κατά 94,5% το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού

Στην έρευνα για το εμβόλιο της Moderna συμμετείχαν 30.000 εθελοντές, από τους οποίους οι 95 μολύνθηκαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά του Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας.

O Διευθύνων Σύμβουλος της της αμερικανικής εταιρείας Στέφαν Μπάνσελ υποστήριξε ότι αυτά τα αποτελέσματα αλλάζουν το παιχνίδι στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ τα νέα αυτά έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech ότι το πειραματικό τους εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό κατά 90%.

Στη δομική συμμετείχαν 30.000 εθελοντές, από τους οποίους οι 95 μολύνθηκαν με κορωνοϊό, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σύμφωνα με την Moderna, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, 90 περιπτώσεις Covid-19 παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo) και πέντε περιπτώσεις στην ομάδα που έλαβε το πειραματικό εμβόλιο των δύο δόσεων.

Η φαμρακευτική υπσοτήριξε επίσης ότι δεν παρατηρήθηκαν «σημαντικές» ανησυχίες για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο ήταν γενικά ασφαλές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με την Moderna, ήταν ανεκτές από τους εθελοντές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης και, μετά τη δεύτερη δόση, κόπωση, μυϊκό πόνο και πονοκεφάλους.

Το εμβόλιο της Moderna, όπως και το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, χρησιμοποιεί την τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ανοσοαπόκριση χωρίς τη χρήση παθογόνων, όπως τα πραγματικά σωματίδια του ιού.

Σύμφωνα με την αμερικανική φαρμακευτική, το εμβόλιο παραμείνει σταθερό όταν διατηρείται σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου για 30 ημέρες (θερμακρασίες δηλαδή που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου), ενώ δύναται να αποθηκευτεί ηια έξι μήνες σε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό καθώς το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech απαιτεί ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρηθεί (περίπου -70 βαθμούς Κελσίου).

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Moderna σημείωσε αύξηση πάνω από 11% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Όπως δήλωσε η εταιρεία, σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέσα στις «επόμενες εβδομάδες», προσθέτοντας ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί ακόμα και μετά την υποβολή αίτησης.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Moderna αναμένει να έχει έτοιμες περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου οι οποίες θα διανεμηθούν στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε η εταιρεία η οποία υποστηρίζει ότι είναι σε καλό δρόμο για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021.

Η εταιρεία έχει ήδη συμφωνίες με τη Βόρεια Αμερική, χώρες της Μέσης Ανατολής και με άλλες περιοχές του κόσμου.

Πηγή: CNBC, naftemporiki.gr