Skip to main content

Δημογραφικό-Έρευνα: Χάνει πληθυσμό η Θεσσαλονίκη - Η εκτίμηση για το 2021

Κατά πόσο εκτιμάται ότι έχει μειωθεί ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης τα τελευταία δέκα χρόνια - Ποιοι δήμοι, κόντρα στην τάση, παρουσιάζουν αύξηση

Μείωση του πληθυσμού κατά 13.000 κατοίκους θα καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του 2021 σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης.

Όπως τόνισε ο καθηγητής στην TV100, παρότι η Θεσσαλονίκη έχει δήμους που θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους όπως ο δήμος Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη και του Κορδελιού-Ευόσμου, οι οποίοι έχουν σημαντική ζυγαριά υπέρ των γεννήσεων έναντι των θανάτων, συνολικά η Περιφερειακή Ενότητα θα έχει μείωση του πληθυσμού. Η μείωση το 2019 σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή είναι 10.000 άτομα και αναμένεται να φτάσει τις 13.000 κατοίκους μέχρι το τέλος του 2021.

Σχολιάζοντας γενικά για την πληθυσμιακή κατάσταση στη χώρα, ο ίδιος σημείωσε ότι η μείωση του πληθυσμού κατά 450.000-500.000 κατοίκους που καταγράφεται στην έρευνα, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: του ισοζυγίου γεννήσεων-θανάτων και του εισερχόμενου-εξερχόμενου πληθυσμού.   

Παράλληλα, τόνισε ότι αντιστρόφως ανάλογη από τη γενικότερη μείωση είναι η τάση για Δωδεκάνησα, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο.