Skip to main content

Έρευνα ΒΕΘ: Ανεπαρκή τα κίνητρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό λένε 8 στους 10 βιοτέχνες

Επτά στους 10 βιοτέχνες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη διαδικασία της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση της χρηματοδότησης που έχουν ζητήσει για τις επιχειρήσεις τους

Ανεπαρκή θεωρούν 8 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης τα κίνητρα, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η πολιτεία στις επιχειρήσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να πορευτούν προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Την ίδια ώρα 7 στους 10 βιοτέχνες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη διαδικασία της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση της χρηματοδότησης που έχουν ζητήσει για τις επιχειρήσεις τους.
 
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας που εκπονεί η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Το βαρόμετρο αφορά το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 365 επιχειρήσεων - μελών του επιμελητηρίου.
 
Συγκεκριμένα στην ερώτηση «χρειαστήκατε πρόσφατα κάποιου είδους χρηματοδότηση, ή χρηματοδοτηθήκατε πρόσφατα;» το 83% απάντησε ότι δεν χρειάστηκε κάποιου είδους χρηματοδότηση και μόλις το 17% απάντησε θετικά. Αναλύοντας την κατηγορία των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που αφορά στις μεταποιητικές (19%), μικρότερο σε αυτές που προέρχονται από το χώρο των υπηρεσιών (14%) ενώ οι μικτές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν ποσοστό 17%.
 
Το 50% των επιχειρήσεων χρηματοδοτήθηκαν από κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το 39% από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το 6% από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 5% μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
 
Το 65% απάντησε πως δεν ήταν ικανοποιημένο από τη διαδικασία της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση της χρηματοδότησης, με το 35% να δηλώνει αρκετά έως πολύ ευχαριστημένο.
 
Για την χρηματοδότηση της επιχείρησης τους κατά κύριο συμβουλεύτηκαν την τράπεζα με την οποία συνεργάζονται. Συγκεκριμένα στη σχετική ερώτηση το 49% απάντησε πως απευθύνθηκε σε τράπεζα για να ενημερωθεί σχετικά με τη χρηματοδότηση που το ενδιέφερε, το 19,1% σε εξειδικευμένο σύμβουλο, το 6,4% στη διαχειριστική αρχή κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος, το  8,6% στο ΒΕΘ και το 17% σε άλλη πηγή (η δημοφιλέστερη αναφορά ήταν για τον λογιστή της επιχείρησης).
 
Στην ερώτηση «θεωρείτε πως τα κίνητρα/χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις) που παρέχει η πολιτεία στις ΜμΕ για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις είναι επαρκή;» το 79% απάντησε αρνητικά, το 12% θετικά και το 9% δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.
 
Ικανοποιητική η κατάσταση των ΜμΕ, με διάθεση διατήρησης του προσωπικού
 
Στο δεύτερο μέρος του Βαρόμετρου όπου αποτυπώνεται η πορεία των βιοτεχνιών ανά δίμηνο, το 54% των συμμετεχόντων έκρινε ικανοποιητική την κατάσταση της επιχείρησης του, το 24% καλή, ενώ το 22% κακή.
 
Σταθερότητα βλέπει για το επόμενο εξάμηνο η πλειονότητα των βιοτεχνών. Συγκεκριμένα το 63,7% των ερωτηθέντων απάντησαν πως για τους επόμενους έξι μήνες εκτιμούν πως η κατάσταση των επιχειρήσεων τους θα είναι ίδια. Το 16,9% αναμένει βελτίωση και το 19,4% εκτιμά πως θα χειροτερεύσει.
 
Το 80,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το προσωπικό του, το 14, 6% πως θα προσχωρήσει σε προσλήψεις και το 4,9% πως θα απολύσει προσωπικό.
 
Αναφορικά με τον τζίρο το 53,9% δήλωσε πως παρέμεινε ο ίδιος σε σχέση με έναν μήνα πριν, το 38,6% πως μειώθηκε, και μόλις το 7,5% απάντησε πως αυξήθηκε.
 
Αναφορικά με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους παρέμεινε σε θετική τροχιά, στο 1,9%, ωστόσο είναι μειωμένος σε σχέση με το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2023, όποτε διαμορφώθηκε στο 2,1%.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας, παρέμεινε, καθόλη τη διάρκεια του περσινού έτους σε θετικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι παρουσίαζε σκαμπανεβάσματα. Σημειώνεται πως από το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου του 2023, όταν είχε αγγίξει το 5,9%, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας διολισθαίνει κάθε δίμηνο.