Skip to main content

Έρευνα για Τέμπη: Αιχμές του Αρείου Πάγου για την Ευρωπαία Εισαγγελέα

Ο κανονισμός περιορίζει την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Άρειος Πάγος

Αιχμές κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι, για τη στάση και τις δηλώσεις στο θέμα της έρευνας για την τραγωδία των Τεμπών, αφήνει εμμέσως πλην σαφώς σε ανακοίνωσή του ο Άρειος Πάγος μετά τη συνάντηση που είχε η ίδια με την ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο Αρείος Πάγος αφενός κάνει λόγο για πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας», επισημαίνοντας ωστόσο πως αυτή πρέπει να γίνεται «μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι η  Ευρωπαία Εισαγγελέας προ ημερών είχε προχωρήσει, σε συνεντεύξεις της, σε αναφορές σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να απονείμουμε δικαιοσύνη», είχε δηλώσει. «Γιατί εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια», ανέφερε και πρόσθεσε για τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών «Δυστυχώς η Συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν».

Για τη σύμβαση 717 ανέφερε πως «εάν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως, τα Τέμπη δεν θα είχαν συμβεί. Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς. Ερευνήσαμε μόνο τα κομμάτια που αφορούν το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια».


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου

«Στις 13/3/2024 η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας κ. Laura Codruta Kövesi, πραγματοποίησε, κατόπιν αιτήματός της, εθιμοτυπική επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Κατά τη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της Χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια που καθορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποκλειστικά και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Αρεοπαγίτης Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου

Συνάντηση ηγεσίας Αρείου Πάγου με Ευρωπαία Εισαγγελέα

Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αρεοπαγίτης Αντεισαγγελέας Εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου»