Skip to main content

Έρχεται το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου στη Νάουσα – Στόχος η προώθηση του οινικού τουρισμού

Το Φεστιβάλ σηματοδοτεί την έναρξη της αμπελουργικής χρονιάς και μέσα από τις δράσεις του οι διοργανωτές θέλουν να καταδείξουν το προφίλ της Νάουσας με το ονομαστό ξινόμαυρο

Με στόχο η Νάουσα να καταστεί κάθε χρόνο, το φθινόπωρο, σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας και παράλληλα να αναδειχθούν περαιτέρω τόσο η μακρόχρονη οινική παράδοσης της πόλης όσο και ο οινοτουρισμός σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 30 Αυγούστου το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου (Naoussa Wine Divine Destination) με τη δυναμική συμμετοχή των 22 οινοποιών της περιοχής.

Το Φεστιβάλ σηματοδοτεί την έναρξη της αμπελουργικής χρονιάς -διοργανώνεται λίγο πριν τον τρύγο- και μέσα από τις δράσεις του οι διοργανωτές θέλουν να καταδείξουν το προφίλ της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας στην οποία παράγεται το φημισμένο ερυθρό κρασί από την ποικιλία ξινόμαυρο με το καλύτερο ποιοτικό δυναμικό στη χώρα, χαρακτηρισμένο ως ΠΟΠ.

Ωστόσο η ηρωική πόλη της Νάουσας δεν είναι ξακουστή μόνο για τους οίνους της αλλά για τις φυσικές ομορφιές της, καθώς είναι χτισμένη στους πρόποδες του καταπράσινου Βερμίου, για τα γάργαρα νερά της, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της.

Ο ιδρυτής του οινοποιού «Κτήμα Κυρ Γιάννη», οινοποιός και πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θα είναι ένας εκ των ομιλητών στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.

Ο κ. Μπουτάρης μιλώντας στη Voria.gr για το φεστιβάλ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με έναν συγκεκριμένο στόχο να αναδείξει καταρχήν την παραγωγή αλλά και την ποιότητα των κρασιών της Νάουσας και κατά δεύτερον να σηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή, όπου ήδη παρατηρείται σημαντική δραστηριότητα. Όταν μιλάμε για οινοτουρισμό δεν εννοούμε να πάει ο επισκέπτης μόνο σε ένα οινοποιείο να δοκιμάσει τα κρασιά και να φύγει. Οινοτουρισμός σημαίνει να έρθει ο επισκέπτης στη Νάουσα, να μείνει σε ένα ξενοδοχείο, να επισκεφθεί τα οινοποιεία της περιοχής, προκειμένου να καταλάβει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρασιών που προέρχονται από διάφορες περιοχές μέσα στη ζώνη της Νάουσας και παράλληλα να γευτεί τοπικά εδέσματα αλλά και να περιηγηθεί σε τοποθεσίες όπως για παράδειγμα η ‘Σχολή του Αριστοτέλη’, το άλσος του Αγίου Νικολαόυ κ.α».

Τονίζει ότι για να αναπτυχθεί και να προωθηθεί ακόμη περισσότερο ο οινοτουρισμός θα πρέπει ο Δήμος Νάουσας να πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους οινοποιούς που όπως λέει θα στηρίξουν την προσπάθεια.

Ο Γιάννης Μπουτάρης υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν σημαντικά βήματα στον οινικό τομέα στη Νάουσα, καθώς τη δεκαετία του 1960 υπήρχε μόνο ένα οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη, εν συνεχεία ακολούθησε του Τσάνταλη, του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου λειτουργούν 20 οινοποιεία, γεγονός που όπως λέει είναι πολύ σημαντικό.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών – Οινοποιών και Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού VAENI, Γιώργος Φουντούληςανέφερε στη Voria.gr ότι το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της Νάουσας ως πόλη του οίνου και κατ επέκταση του οινικού τουρισμού. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσέλκυση των οινόφιλων και των οινοτουριστών που ήδη έρχονται στα οινοποιεία μας καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προκειμένου να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι τον τόπο μας, τα οινοποιεία μας, να γευτούν τα κρασιά μας, τα εδέσματά μας και να γνωρίσουν τις ομορφιές της Νάουσας».

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας επισήμανε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή και ουσιαστική συνεργασία με τους οινοποιούς με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της μεγάλης οινικής παράδοσης της Νάουσας και την ενίσχυση του οινοτουρισμού. Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον υπάρχει θεσμικός σχεδιασμός και κοινή ομάδα εργασίας αλλά και η Επιτροπή Οινοτουρισμού του δήμου ώστε με ολιστικό τρόπο να διοργανώνονται όλο το χρόνο δράσεις, με επίκεντρο τη Νάουσα και το κρασί της, που άλλωστε αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητας της περιοχής.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 30 Αυγούστου και το Φεστιβάλ θα έχει διάρκεια έως τις 3 Σεπτεμβρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για τον απλό κόσμο αλλά και για τους μυημένους στο κρασί.

Ξεχωρίζουν η ανέλκυση φιαλών κρασιών που είχαν βυθιστεί στο ποτάμι της Αράπιτσας στο 1ο Φεστιβάλ Τρύγου, το οποίο είχε διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, η αναπαράσταση του τρύγου σε οινοποιείο, δράσεις μαγειρικής με γνωστούς σεφ και φυσικά γευσιγνωσίες.