Skip to main content

Έρχονται τα πρώτα πέντε πάρκα σκύλων στις γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης

Σε ποιους χώρους πρόκειται να διαμορφωθούν τα πέντε πάρκα σκύλων

Πέντε πάρκα σκύλων, που θα προσφέρουν πολύτιμο χώρο καθημερινής βόλτας, άσκησης και εκτόνωσης για τα συμπαθή τετράποδα, πρόκειται να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε κομβικά σημεία της πόλης.

Το πρόγραμμα που αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου από πάρκα σκύλων στις γειτονιές προχωρά από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
Συγκεκριμένα, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» θα γίνει η προμήθεια εξοπλισμού ζώων συντροφιάς, που θα τοποθετηθεί σε πέντε ήδη οριοθετημένους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Στους χώρους που θα διαμορφωθούν ως πάρκα σκύλων τα συμπαθή τετράποδα θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν ελεύθερα, να εκτονώνονται και να ασκούνται. Τα πάρκα σκύλων θα λειτουργούν παράλληλα ως χώροι κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης, που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ενός πρότυπου δημόσιου πάρκου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, δύο πάρκα σκύλων πρόκειται να δημιουργηθούν σε ισάριθμα σημεία στο πάρκο Πολυκλείτου Ρέγκου, ενώ επιπλέον τρεις χώροι για τα συμπαθή τετράποδα θα διαμορφωθούν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στο πάρκο της Νέας Ελβετίας και στο πάρκο στους Κήπους του Πασά.

Σε κάθε πάρκο σκύλων θα υπάρχουν περίφραξη και διπλές πόρτες εισόδου/εξόδου. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση οργάνων εκγύμνασης, στα οποία περιλαμβάνονται δοκοί άσκησης, τραπεζάκια εκμάθησης και άλματος, υψηλή ράμπα άσκησης, κινούμενη ράμπα για άσκηση ισορροπίας, κολόνες εξάσκησης ευελιξίας, ράμπες άσκησης και κρίκοι άσκησης άλματος. Ο αριθμός και το είδος των οργάνων ποικίλλουν από πάρκο σε πάρκο, ανάλογα με το μέγεθός του. Η παρέμβαση θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, κάδοι απορριμμάτων, ποτίστρες κ.ά.).