Skip to main content

Ερντογάν: Ευνοϊκή συγκυρία η αποχώρηση Μενέντεζ – Η αναγνώριση του ψευδοκράτους η καλύτερη λύση για το Κυπριακό

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Άγκυρα θα καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλες χώρες

Ως ευκαιρία για την Τουρκία ώστε να προχωρήσει το θέμα των F-16 με τις ΗΠΑ, θεωρεί ο Ταγίπ Ερντογάν την παραπομπή Μενέντεζ σε δίκη για διαφθορά. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην προκλητική θέση του περί διχοτόμησης της Κύπρου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν με το προεδρικό αεροσκάφος, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ευθαρσώς ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απόκτηση των F-16 ήταν οι ενέργειες του Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της Τουρκίας. Πλέον, η Άγκυρα περιμένει μία σαφή απάντηση από τις ΗΠΑ ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα και μάλιστα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση.

Δήλωσε ότι ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα επιδιώξει και νέες επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του προσπαθώντας να μετατρέψει την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία σε μία επωφελή ευκαιρία.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το θέμα των F-16 δε συνδέεται με την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ένα θέμα για το οποίο η Άγκυρα κάνει σκληρό παζάρι παρασκηνιακά.

Όσον αφορά το Κυπριακό, υποστήριξε ότι η λύση των δύο 2 κρατών είναι η καλύτερη επιλογή για όσες χώρες επιθυμούν την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή και προανήγγειλε ότι η Άγκυρα θα καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλες χώρες.

Πηγή: ertnews