Skip to main content

Ερντογάν για συνάντηση με Μπάιντεν:Δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα ανάμεσα στις χώρες

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μετά την πρώτη του συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Παραγωγική και ειλικρινή χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μετά την πρώτη του συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι στις «εκτεταμένες συνομιλίες» με τον κ. Μπάιντεν συζητήθηκε η συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, στην ατζέντα βρέθηκε η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400, καθώς και το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ζητήματα που έχουν οξύνει τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει μακροχρόνια φιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνάντησή τους θα έχει θετικό αποτύπωμα στο μέλλον.

Κατά τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μπάιντεν του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

Για το Αφγανιστάν, ο κ. Ερντογάν είπε ότι μετέφερε «ξεκάθαρα» την άποψη της Άγκυρας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. Πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ, αν ζητηθεί από τις τουρκικές δυνάμεις να μην αποχωρήσουν από τη χώρα.

Αναφερόμενος, δε, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Ερντογάν είπε ότι του μετέφερε πως η Τουρκία και η Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν στη Συρία και τη Λιβύη.