Skip to main content

Ερντογάν: Η Δύση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ερντογάν: Η Δύση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας «εξαρτάται από τις δυτικές χώρες, οι οποίες πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», έκρινε χθες Τρίτη το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θεωρώ πως μπορεί να βρεθεί λύση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αρνήθηκε να παρατείνει τη συμφωνία, εγγυητές της οποίας ήταν η Τουρκία και ο ΟΗΕ, προτού εκπνεύσει τη 17η Ιουλίου.

«Την περασμένη εβδομάδα, στην τηλεφωνική συνομιλία μας με τον κ. Πούτιν, ενημερωθήκαμε για τα αιτήματα που προβάλλει η Ρωσία», ανέφερε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, απευθυνόμενος σε πρεσβευτές στην Άγκυρα.

«Η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την τήρηση από μέρους δυτικών χωρών των υποσχέσεων που έδωσαν. Τα μέτρα που θα επέτρεπαν να μεταμορφωθεί η θετική ατμόσφαιρα την οποία δημιούργησε η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας σε κατάπαυση του πυρός, κατόπιν σε διαρκή συμφωνία ειρήνης, δεν πάρθηκαν», στηλίτευσε.

Η Μόσχα αξιώνει ιδίως να αρθούν συνδεόμενα με τις δυτικές κυρώσεις εμπόδια για τις εξαγωγές των δικών της αγροτικών προϊόντων, ιδίως λιπασμάτων.

«Η θέση μας είναι σαφής» στο ζήτημα, επέμεινε ο κ. Ερντογάν, που την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τον κ. Πούτιν να «αποφύγει την κλιμάκωση»: καθώς «αν ο πόλεμος επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρόκειται για καταστροφή για την περιοχή μας».