Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑ ΕΕ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΑΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΣΑΣ

«Έδωσαν υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια. Ούτε και αυτές τις τήρησαν» είπε αναφερόμενος στην ΕΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η Άγκυρα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα στις σε περιφερειάρχες των νομών της χώρας του.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με επικριτικό τόνο και στην στάση που έχει κρατήσει η Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα, προς τις κινήσεις της χώρας του, κατακρίνοντάς την μάλιστα, ότι δεν τηρεί ποτέ αυτά που έχει υποσχεθεί.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Πλέον έχουμε δύο δικά μας γεωτρύπανα. Από τη μια υπάρχουν πλοία μας που κάνουν έρευνες και επιχειρούν στην περιοχή. Οι κύριοι ενοχλούνται. Γιατί; Εκεί εμείς επιχειρούμε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Στην Κύπρο υπάρχουν ομογενείς μας και εμείς για την Κύπρο δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα. Για την Κύπρο η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η Ε.Ε. λειτουργεί ως παρατηρητής. Αλλά ποτέ δεν έκανε αυτό που της αναλογούσε». Στη συνέχεια, τόνισε: «Έδωσαν υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια. Ούτε και αυτές τις τήρησαν. Αυτοί είστε εσείς. Αυτοί δεν είστε; Ποτέ δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας».

Χαρακτήρισε, επίσης, την Ε.Ε. «μεγάλο εμπορικό εταίρο και συνοδοιπόρο της Τουρκίας στα ανθρώπινα ζητήματα, ωστόσο η άλλη πλευρά δεν βλέπει έτσι την Τουρκία». «Η οδός για τη συνέχιση αυτής της πρόθεσης είναι και η Ε.Ε. να έχει την ίδια αντίληψη. Δεν ξεχάσαμε αυτά που μας υποσχέθηκε η Ε.Ε. για την πλήρη ένταξή μας. Παρότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας στο μεταναστευτικό, η απέναντι πλευρά έδωσε υποσχέσεις τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για άρση των θεωρήσεων, που ωστόσο δεν εκπλήρωσε και γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της», συνέστησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Για κάθε βήμα που θα κάνουν εκείνοι, εμείς θα κάνουμε δέκα. Θέλω να ελπίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα πετύχουμε έναν ευρύ συμβιβασμό με την Ε.Ε. όσον αφορά στην πολιτική στη Συρία και την ανατ. Μεσόγειο. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτημα λέγοντας ότι δεν ξεχνά τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ και τη συνέχεια έπειτα με το δημοψήφισμα και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. «Στο δημοψήφισμα το 65% των Τ/Κ είπε «ναι» στις αποφάσεις του Μπούργκενστοκ και η απέναντι πλευρά (Ε/Κ) είπε όχι με 75%. Το 75% που είπε «όχι» το ενέταξαν στην Ε.Ε. και τους αδελφούς μας της βορείου Κύπρου δεν τους ενέταξαν», είπε χαρακτηριστικά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ