Skip to main content

Ερντογάν: Μόνη λύση η αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητο κράτος

Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή, ξεκαθάρισε - Τι είπε το Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στάθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με φόντο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα για την Τουρκία το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε πως «στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Παράλληλα επανέλαβε τις προκλητικές του θέσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού».

«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο»

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Ομοίως, ο επικεφαλής σύμβουλός μου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρέσβης Akif Cagatay Kilic, θα πραγματοποιήσει το έργο του με τον ομόλογό του. Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ενοχλητική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε και συνέχισε

«Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε αμοιβαία ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

«Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά η μία στην άλλη όσον αφορά τη βοήθεια. Πρόσφατα, οι αυξανόμενες επαφές υψηλού επιπέδου υποστήριξαν επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα. Κατά την προσεχή περίοδο, ελπίζω ότι οι συμβουλευτικές μας επαφές…», ανέφερε ο Ερντογάν.

Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκία σημείωσε: «Η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι φόρμουλες ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί. Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Καλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό».

«Κάναμε επίσης μια άλλη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα», επεσήμανε.