Skip to main content

Κορωνοϊός: Ερώτηση Ευθυμίου για την ενίσχυση των τουριστικών πρακτόρων

Η βουλευτής τονίζει ότι ο κλάδος επλήγη από τους πρώτους από την πανδημία, γι' αυτό και πρέπει να τύχει της ανάλογης στήριξης από την κυβέρνηση.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με τη λήψη ειδικής μέριμνας για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και τους τουριστικούς πράκτορες.

Η βουλευτής τονίζει ότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και τα τουριστικά γραφεία είναι από τους κλάδους που επλήγησαν πρώτοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τις ακυρώσεις εκδρομών, το κλείσιμο των συνόρων, το κλείσιμο των σχολείων και τη γενική απαγόρευση μετακίνησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης, Μιχαήλ Πεζίκογλου, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έλαβαν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ μόνο για ένα μήνα ανά επιχείρηση, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς τα πάγια λειτουργικά έξοδα τους έχουν συσσωρευθεί και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Παράλληλα, μεγάλος αριθμός τουριστικών λεωφορείων παραμένουν ακινητοποιημένα στα πάρκινγκ, με το 70% των επαγγελματιών του κλάδου έχουν καταθέσει πινακίδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πεζίκογλου, το 95% του κλάδου δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα δανειοδότησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όπου βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην είναι προβληματική. Και τούτο διότι από το 2012 κι έπειτα η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου εμφάνισαν ζημίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί.
Όπως σημείωσε η βουλευτής, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι δύσκολο για τους τουριστικούς πράκτορες και τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι η τουριστική κίνηση αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όπως προκύπτει από τον περιορισμένο αριθμό κρατήσεων.  
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η Άννα Ευθυμίου θέτει στους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης και επενδύσεων τα εξής ερωτήματα:

1)Αν στις άμεσες προτεραιότητές τους, σύμφωνα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, είναι η οικονομική ενίσχυση με οποιονδήποτε τρόπο κριθεί από εσάς του κλάδου των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών γραφείων για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των πάγιων λειτουργικών εξόδων για το χρονικό διάστημα που έμειναν ανενεργοί.

2)Αν στις άμεσες προτεραιότητές τους είναι η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στον προαναφερόμενο κλάδο, με τη διευκόλυνση των προϋποθέσεων δανειοδότησης μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

3)Αν προτίθενται να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων φοροελάφρυνσης των επαγγελματιών του κλάδου, όπως η μείωση των εισφορών στον ΕΦΚΑ για το χρονικό διάστημα που τα τουριστικά γραφεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους και η μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 για όσα τουριστικά λεωφορεία παραμένουν σε ακινησία.

4)Αν προτίθενται να επεκτείνουν το μέτρο της  αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου και για το μήνα Ιούνιο.
 

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης της αγωνίας των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και των τουριστικών γραφείων της Περιφέρειάς μου, οι οποίοι ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του κλάδου την επόμενη μέρα, καθώς ο τζίρος τους από την αρχή εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχει μειωθεί ορατά και οι ίδιοι δεν μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους», δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.