Skip to main content

Έρχεται το... ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα

Την έναρξη της μετάβασης για την ψηφιακή εκπομπή του τηλεοπτικού συστήματος ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης.
Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος για 40.000 καταναλωτές θα ξεκινήσει μέσα στο 2009 καθώς σταματάει η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος από την Αίγινα και το λόφο του Φιλίππειου στη Θεσσαλονίκη. Οι καταναλωτές θα πρέπει να  προμηθευτούν τους απαραίτητους κωδικοποιητές προκειμένου να συνεχίσουν να βλέπουν τηλεόραση.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία τέθηκαν κυρίως θέματα προστασίας του καταναλωτή. Στη σύσκεψη ήτανε παρόντες εκπρόσωποι της DIGEA, του φορέα που έχει αναλάβει τη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR), οι γενικοί γραμματείς Βιομηχανίας Γιώργος Αναστασόπουλος, Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Μακρής.

Για τα κρατικά κανάλια ο φορέας που έχει αναλάβει τη μετάβαση είναι η ΕΡΤ ενώ οι περιφερειακοί σταθμοί θα συνεργασθούν με πάροχο της επιλογής τους. Η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή ξεκινά σε πρώτη φάση από το Κέντρο Εκπομπής στο Ξυλόκαστρο και σταδιακά θα προχωρήσει σε όλη την χώρα.
Το μόνο που απαιτείται είναι η αγορά ενός αποκωδικοποιητή που να πληροί τις προδιαγραφές MPEG4 -το πρότυπο, που έχει επιλέξει η DIGEA- ο οποίος είναι συμβατός και με το πρότυπο MPEG2, που έχει επιλέξει η ΕΡΤ. Ο καταναλωτής, απλά, προμηθεύεται τον αποκωδικοποιητή από τα εμπορικά καταστήματα. Οι προδιαγραφές των αποκωδικοποιητών δημοσιεύθηκαν από την DIGEA, τον περασμένο Ιούλιο, ενώ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις ενημέρωσης των φορέων της αγοράς και το λιανεμπόριο ετοιμάζεται προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Οι νέες τηλεοράσεις ως επί το πλείστον είναι συμβατές με το νέο ψηφιακό σήμα.