Skip to main content

ΕΣΑμεΑ: Απουσία διαλόγου επί του ν/σ για τις δομές εκπαίδευσης

Το εν λόγω σχέδιο νόμου έρχεται χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση για τις ρυθμίσεις που προωθεί, καταγγέλλει η Συνομοσπονδία.

Την έντονη διαμαρτυρία της για «την απουσία διαλόγου και διαβούλευσης» σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της το εν λόγω σχέδιο νόμου «έρχεται χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση για τις ρυθμίσεις που προωθεί, αιφνιδιαστικά, ως κατεπείγον, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, για τα οποία νομοθετεί, τα οποία απολαμβάνουν το δικαίωμα της εκπαίδευσης και κάθε νομοθέτημα τους αφορά άμεσα».

«Το υπουργείο Παιδείας, για ακόμα μια φορά, αγνοεί το δικαίωμα της συμμετοχής των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, όπως αυτό υπαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ν.4074/12, 4488/2017)» τονίζει.

Η ΕΣΑμεΑ ζητεί «να αναζητηθούν συναινέσεις μέσα από διάλογο και διαβούλευση» και κρίνει «απαραίτητη την απόσυρση ή την παράταση της συζήτησης με κανονική διαδικασία του σχεδίου νόμου στη Βουλή, έτσι ώστε έστω και τώρα οι ενδιαφερόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας».