Skip to main content

ESM: Στο 1,2% η ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2023 - Τι εκτιμά για το δημόσιο χρέος

Ο ESM κατέβασε στο 1,2% τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος από 5,9% το 2022

Χαμηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απ’ ό,τι η κυβέρνηση και άλλοι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπει ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) με την ετήσια έκθεσή του για το 2022, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο των Διοικητών του, δηλαδή τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο ESM κατέβασε στο 1,2% τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος από 5,9% το 2022, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,5% σε μέσα επίπεδα.

H έκθεση σημειώνει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας δεν είναι πολύ ευαίσθητο στις εξελίξεις της αγοράς, λόγω της μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής τους και των χαμηλών σταθερών επιτοκίων, ενώ προσθέτει ότι το ταμειακό μαξιλάρι της χώρας είναι και προβλέπεται να παραμείνει μεγάλο.

Πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τον ESM το επόμενο 12μηνο, αναφέρει, ενώ κάνει ειδική αναφορά στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας καθώς μεγάλοι οίκοι έχουν αξιολογήσεις κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο κίνδυνος για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι χαμηλός σε πιέσεις στην αγορά βραχυπρόθεσμα, αλλά σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα «η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής του που προκύπτουν από το ακόμη υψηλό επίπεδο δημόσιου και εξωτερικού χρέους, τα μεγάλα και διευρυνόμενα εξωτερικά ελλείμματα, την ασθενή παραγωγικότητα και τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα».

Για να μετριάσει τις προκλήσεις αυτές, «η Ελλάδα είναι σταθερά δεσμευμένη στη δημοσιονομική σύνεση και την αυστηρή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με το σχέδιο της ανάπτυξης και ανθεκτικότητας», προσθέτει.

Πηγή: imerisia.gr