Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Λίγες οι αποδοτικές Κυριακές- Απογοήτευση εμπόρων για ΣτΕ

Πώς σχολιάζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει συνταγματική την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Σχεδόν… «ποτέ την Κυριακή» φαίνεται να λένε οι έμποροι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας κρίθηκε συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

«Δεν έχει λογική να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές για να εξυπηρετούνται τα ‘κέφια’ κάποιων. Το άνοιγμα των καταστημάτων  πρέπει να συνοδεύεται με αύξηση τζίρου, όχι με συσσώρευση ζημιών» τονίζει, μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Δεν περιμέναμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να μάθουμε τι θα κάνουμε τις Κυριακές. Ας μην ξεχνάμε πως κανένας έμπορος δεν είναι υποχρεωμένος να ανοίγει τις Κυριακές. Οι μεγάλοι του λιανεμπορίου συμπαρασύρουν και τους μικρούς. Ήδη οι Κυριακές, που προβλέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα την τρέχουσα χρονιά, είναι πολλές. Πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες πως στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας το συχνό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί, ούτε τονώνει την ανταγωνιστικότητα. Φυσικά αν κάποιοι θέλουν να συσσωρεύουν ζημιές μπορούν να ανοίγουν όσες Κυριακές το χρόνο επιθυμούν» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, επισημαίνοντας πως για την αγορά της Θεσσαλονίκης οι τέσσερις Κυριακές το χρόνο είναι υπεραρκετές.

Συγκεκριμένα αποδοτικές Κυριακές θεωρούνται εκείνες πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα καθώς και της κλαδικής έκθεσης, Agrotica.

Μάλιστα όπως λένε οι έμποροι είναι παράλογο να ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή, μέσα Ιούλη (φέτος πέφτει στις 14 Ιουλίου η συγκεκριμένη Κυριακή) σε αστικά κέντρα. Εκείνη η περίοδος, όπως τονίζουν, είναι συνυφασμένη με μπάνια, ή διακοπές οπότε στην πόλη δεν κυκλοφορεί, σχεδόν, κανείς. Παράταιρο είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, και το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή διεξαγωγής της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, οπότε, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, η πόλη είναι αποκλεισμένη από πορείες, ενώ κάθε φορά μετρά τις ‘πληγές’ της από τα επεισόδια που σημειώνονται.     

Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την κυριακάτικη αργία

«Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, απλά αναγνωρίζει το δικαίωμα του Υπουργείου Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές, που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Από εκεί και πέρα, τα συμπεράσματα ότι οι Κυριακές «απελευθερώνονται» είναι αυθαίρετα και λανθασμένα. Η ΕΣΕΕ και η πλειοψηφία των εμπόρων της χώρας σεβόμαστε μεν την απόφαση του ΣτΕ αλλά διαφωνούμε με το περιεχόμενό της» αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, υπογραμμίζοντας πως «το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη οριακά με πλειοψηφία 4 έναντι 3 - μεταξύ των μειοψηφούντων και ο εισηγητής - δείχνει ότι το σκεπτικό της δεν είναι δεδομένο και μπορεί να ανατραπεί».

«Η ΕΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιτάχθηκε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια «ανοίγματος» των Κυριακών, παρουσιάζοντας με τεκμηριωμένο τρόπο την οπτική του μικρού εμπόρου και επιχειρηματία. Μόλις λάβουμε και μελετήσουμε την απόφαση θα καθορίσουμε και την αντίδρασή μας. Η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε» καταλήγει ο κ. Καρανίκας.

Κορκίδης: Διαφωνώ με την απόφαση ΣτΕ

«Σέβομαι, αλλά δεν συμφωνώ με το σκεπτικό της απόφασης» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας πως εκτιμά ότι «η κυριακάτικη λειτουργία σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές και σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, για να μην μετατρέψει της εξαίρεση σε κανόνα, πρέπει να αποφασίζεται σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών».

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα  το 2019

20 Ιανουαρίου (πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων)
21 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων)
5 Μαΐου
14 Ιουλίου
3 Νοεμβρίου
15 Δεκεμβρίου
22 Δεκεμβρίου
29 Δεκεμβρίου