Skip to main content

Εστία κουνουπιών πλημμυρισμένες εκτάσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Ψεκασμοί προκειμένου να αναχαιτιστεί εγκαίρως το νέο κύμα των ενοχλητικών εντόμων το οποίο, σε διαφορετική περίπτωση, πρόκειται να φουντώσει.

Σε έκτακτους εκτεταμένους ψεκασμούς στην παράκτια ζώνη της Θεσσαλονίκης και κυρίως στην περιοχή του αεροδρομίου προχώρησε ο ανάδοχος του έργου για την καταπολέμηση των κουνουπιών με στόχο να αναχαιτιστεί εγκαίρως το νέο κύμα των ενοχλητικών εντόμων το οποίο, σε διαφορετική περίπτωση, πρόκειται να φουντώσει μετά τις τελευταίες επαναλαμβανόμενες έντονες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τον δρ. Βιολογίας Σπύρο Μουρελάτο, εκπρόσωπο της εταιρείας “Οικοανάπτυξη” οι βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένα σημεία πέριξ του πολεοδομικού συγκροτήματος τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εστίες ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κουνουπιών.

“Μια τέτοια περιοχή είναι μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων πλησίον του αεροδρομίου 'Μακεδονία' η οποία έχει μετατραπεί σε λίμνη. Σε αυτήν την περιοχή έπεσαν περίπου 100 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή περίπου το 1/3 της ποσότητας νερού που έπεσε στην Εύβοια” αναφέρει ο κ. Μουρελάτος. Εξηγεί πως “το νερό αυτό θα παραμείνει για μέρες στην περιοχή, δεν μπορεί να απορροφηθεί εύκολα και κατά συνέπεια αποτελεί δυνητική εστία αναπαραγωγής εκατομμυρίων κουνουπιών”. Χρειάστηκε να επιστρατευτούν ερπυστριοφόρα οχήματα προκειμένου να γίνουν οι ψεκασμοί.

Οι περιοχές πλησίον του αεροδρομίου οι οποίες έχουν πλημμυρίσει μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.



Όπως επισημαίνει ο κ. Μουρελάτος “εάν δεν παρέμβουμε τώρα σε αυτό το τμήμα με ψεκασμούς, σε λίγες ημέρες όλη η περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης θα γέμιζε από κουνούπια, ως αποτέλεσμα των τελευταίων βροχοπτώσεων”. Το κομμάτι αυτό του πολεοδομικού συγκροτήματος πέριξ του αεροδρομίου, το οποίο ανήκει στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού, ταλαιπώρησε συχνά κατά το παρελθόν τους Θεσσαλονικείς καθώς ήταν μια από τις μεγαλύτερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

“Εδώ παράγονταν εκατομμύρια ενοχλητικά έντομα τα οποία κατέκλυζαν κατά κύριο λόγο τις ανατολικές περιοχές, δηλαδή Θέρμη, Περαία, Νέους Επιβάτες ως και Νέα Μηχανιώνα. Όμως, υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες έφταναν και μέσα στην πόλη, σε Καλαμαριά, Ντεπό και Πυλαία”, εξηγεί ο κ. Μουρελάτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογο φαινόμενο, με λιμνάζοντα ύδατα έπειτα από έντονη βροχόπτωση, αν και σε μικρότερη έκταση, παρατηρείται και στη δυτική πλευρά της παράκτιας ζώνης, προς την περιοχή του Καλοχωρίου, όπου επίσης γίνονται ψεκασμοί. “Βεβαίως εκεί υπάρχουν και οι ορυζώνες που δυσχεραίνουν την κατάσταση”.

Στην περιοχή έπεσαν περί τα 100 χιλιοστά νερού κατά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.



Σύμφωνα με τον κ. Μουρελάτο, μετά τους έγκαιρους ψεκασμούς σε αυτές τις πλημμυρισμένες εκτάσεις δεν αναμένεται να υπάρξει αύξηση της όχλησης από τα κουνούπια στην ανατολική περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.