Skip to main content

Λυρική Σκηνή: Αποδοκιμασίες κατά συντελεστών για «ίσες αποστάσεις» στη ρωσική εισβολή

Στελέχη της παράστασης «Οθέλλος» αποδοκιμάστηκαν όταν εξέφρασαν τη διαφωνία τους με μήνυμα χορευτή ουκρανικής καταγωγής κατά της ρωσικής εισβολής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν κατάμεστη το βράδυ του Σαββάτου. Ο «Οθέλλος» του Τζουζέππε Βέρντι, ήταν η πρώτη συνεργασία του πολυβραβευμένου κορυφαίου αβανγκάρντ σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ουίλσον με την ΕΛΣ.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη «η ιστορία του ‘Οθέλλου’ έχει να κάνει περισσότερο με μια εσωτερική σύγκρουση, με ένα ζήτημα ανασφάλειας, με κάποιον που είναι πολύ δυνατός, αλλά και πολύ αδύναμος...».

Η παράσταση ανέβαινε σε μια στιγμή που σε ένα άλλο πεδίο, οι συγκρούσεις δεν είναι σκηνοθετημένες, είναι δυστυχώς πραγματικές και πολύνεκρες. Όσα εξελίσσονται στο μέτωπο της Ουκρανίας δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ασυγκίνητους τους συντελεστές της παράστασης, αλλά και το κοινό.

Πριν να ανέβει η αυλαία ένας εκ των συντελεστών, από Έλληνα πατέρα και Ουκρανή μητέρα, τυλιγμένος με τη σημαία της Ουκρανίας, ανέγνωσε, καταχειροκροτούμενος, ένα μήνυμα των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μήνυμα συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. Τηρήθηκε μάλιστα και ενός λεπτού στιγμή στη μνήμη των θυμάτων.

Με την κίνηση αυτή, όμως, διαφώνησαν κάποια από τα στελέχη της παράστασης τα οποία επιχείρησαν να δημοσιοποιήσουν τη διαφωνία τους, αμέσως μετά το διάλειμμα, λέγοντας πως η θέση που εξέφρασε ο χορευτής ήταν μονομερής. Πριν να προλάβουν, όμως, να ολοκληρώσουν τη φράση τους γνώρισαν την καθολική αποδοκιμασία από το κοινό.

Διαβάστε ακόμαΗ ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της Λυρικής Σκηνής για τις χθεσινές αποδοκιμασίες

Αποδοκιμασία η οποία συνεχίστηκε σχεδόν επί πεντάλεπτο ώσπου οι διαφωνούντες, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν προκειμένου να συνεχιστεί το δεύτερο μέρος του όπερας.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο: