Skip to main content

Αίτημα για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Γαλεριανό Συγκρότημα

Το αίτημα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κατέθεσε με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης».

Στo πάγιο αίτημά τους για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου «του Ανακτόρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος (πλατεία Ναυαρίνου)» στην καθημερινή ζωή της πόλης με τη διοργάνωση εντός του μνημείου πολιτιστικών εκδηλώσεων επανέρχονται οι «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς.

Το Σωματείο επισημαίνει πως απηύθυνε επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για διοργάνωση εκδηλώσεων το 2018, λαμβάνοντας την απάντηση, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, πως «οι εκδηλώσεις του 2018 είχαν ήδη προγραμματισθεί», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως διοργάνωσε τρεις εκδηλώσεις με ίδια μέσα και σε συνεργασία με την ΕΦΑΠΟΘ για την πολιτιστική ανάδειξη του μνημείου και της περιοχής.

Επιπλέον, εκφράζει τον προβληματισμό του καθώς, όπως αναφέρει, δεν έχει λάβει ενημέρωση για πολιτιστικές εκδηλώσεις «όπως μας υποσχεθήκατε, σε αντίθεση με αντίστοιχες ανακοινώσεις για άλλα μνημεία της πόλης μας». Τονίζει πως η έλλειψη 24ωρης φύλαξης συντελεί κατά τις βραδινές ώρες στην αύξηση της παραβατικότητας στον μνημειακό άξονα της Δ.Γούναρη και θεωρεί απολύτως απαραίτητη τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων προστασίας και των ενεργών πολιτών για τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων «που θα αντιστρέψουν τη σημερινή αρνητική εικόνα που έχουν οι κάτοικοι για τη περιοχή τους καθιστώντας την ελκυστική σε ομάδες διαφορετικού ενδιαφέροντος».

Αναλυτικά η επιστολή του Σωματείου:

Θεσσαλονίκη 19/2/2019

Θέμα : Ένταξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Γαλερίου (πλατεία Ναυαρίνου) στην καθημερινή ζωή της πόλης με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων

Το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου» και οι κάτοικοι της περιοχής της οδού Δ.Γούναρη και πλατείας Ναυαρίνου επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας που αφορά στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου «του Ανακτόρου του Γαλεριανού Συγκροτήματος (πλατεία Ναυαρίνου)» στην καθημερινή ζωή της πόλης με τη διοργάνωση εντός αυτού πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο αρχαιολογικός χώρος είχε κλείσει, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού το 2011 και επαναλειτούργησε το 2018, μετά την μεγάλη κινητοποίηση των ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί γραπτώς αλλά επιπλέον είχε συζητηθεί εκτενώς και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας, όπου αντιληφθήκαμε ότι είχε θετική ανταπόκριση και δόθηκαν μάλιστα υποσχέσεις για τη διοργάνωση συμβατών εκδηλώσεων. Ωστόσο εντός του 2018 δεν προγραμματίστηκε καμμία εκδήλωση με πρωτοβουλία σας με εξαίρεση μια μουσική εκδήλωση που οργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας η απάντηση ήταν ότι οι εκδηλώσεις του 2018 είχαν ήδη προγραμματισθεί.

Σε αντίθεση το Σωματείο μας το 2018 αντιλαμβανόμενο την αναγκαιότητα επανένταξης και προβολής του σημαντικού αυτού μνημείου, το οποίο, επειδή παρέμεινε κλειστό από το 2011, ήταν απρόσιτο για το ευρύ κοινό, προέβη, με ίδια μέσα, στη διοργάνωση τριών (3) μουσικών εκδηλώσεων με μεγάλη επιτυχία, τις δύο τελευταίες σε συνδιοργάνωση με την ΕΦΑΠΟΘ, η οποία μας διέθεσε τον χώρο και μέρος του εξοπλισμού.

Παράλληλα αναλάβαμε την πρωτοβουλία και θα υπάρξει συνδιοργάνωση με την ΕΦΑΠΟΘ και το Σωματείο Φίλων της Χορωδίας του ΑΠΘ Γιάννης Μάνδακας για τον ερχόμενο Ιούνιο (21.6.2019, Παγκόσμια μέρα Ευρωπαϊκής Μουσικής) μουσική εκδήλωση με την χορωδία του ΑΠΘ ,Γ. Μάνδακας.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο τέλος Φεβρουαρίου και δεν έχουμε καμία πληροφόρηση από εσάς για προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός του μνημείου, όπως μας υποσχεθήκατε, σε αντίθεση με αντίστοιχες ανακοινώσεις για άλλα μνημεία της πόλης μας.

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας υπόψη ότι το μνημείο, παρ’ όλες τις εκκλήσεις μας προς το ΥΠΠΟ, δεν φυλάσσεται όλο το 24ωρο, με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να συντελεί κατά τις βραδινές ώρες στην αύξηση της παραβατικότητας στον μνημειακό άξονα της Δ.Γούναρη, θεωρούμε απολύτως απαραίτητη τη συνεργασία, όλων των αρμόδιων φορέων προστασίας και των ενεργών πολιτών, για τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων που θα αντιστρέψουν τη σημερινή αρνητική εικόνα που έχουν οι κάτοικοι για τη περιοχή τους καθιστώντας την ελκυστική σε ομάδες διαφορετικού ενδιαφέροντος. «Η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πολιτιστική γειτονιά» με επίκεντρο το ανάκτορο του Γαλερίου πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας εικόνας της περιοχής της πλατείας Ναυαρίνου τελείως διαφορετικής από τη σημερινή που είναι συνυφασμένη με τα ναρκωτικά και την παραβατικότητα.

Παρακαλούμε, επειδή υπάρχει ακόμα ο χρόνος, να επανεξετάσετε το αίτημά μας και ευελπιστούμε ότι το 2019 θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που λάβαμε ανεξαιρέτως από όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους λειτουργούς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση καις συνεργασία.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Με εκτίμηση

Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης

Η επιστολή απευθύνεται στους:

1. Υπουργό Πολιτισμού Κυρία Μυρσίνη Ζορμπά

2. Υφυπουργό Πολιτισμού Κύριο Κωνσταντίνο Στρατή

3. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα

4. Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας Κύριο Αλέξανδρο Θάνο

5. Πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού και Περιφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της ΠΚΜ Κυρία Βούλα Πατουλίδου

6. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κύριο Γιάννη Μπουτάρη

7. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κυρία Έλλη Χρυσίδου

8. Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Κύριο Σπύρο Πέγκα

9. Γενική Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού Κυρία Μαρία Βλαζάκη

10. Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κυρία Άννα Μυκωνίου

11. Κυρία Τζένη Βελένη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

12. Αναπληρωτή Προϊστάμενο ΕΦΑΠΟΘ Κύριο Γιώργο Σκιαδαρέση