Skip to main content

Ετοιμάζεται και άλλο μεγάλο ομόλογο!....................

Ήταν τόση και τέτοια η επιτυχία του δεκαπενταετούς ομολόγου που εξέδωσε προ ημερών η Ελληνική Δημοκρατία,..................

Ήταν τόση και τέτοια η επιτυχία του δεκαπενταετούς ομολόγου που εξέδωσε προ ημερών η Ελληνική Δημοκρατία, που στο οικονομικό επιτελείο - πριν καλά, καλά στεγνώσει το μελάνι από το προηγούμενο - ετοιμάζονται για το επόμενο.

Είναι απλώς θέμα εβδομάδων, λένε όσοι γνωρίζουν. Κάποιοι μάλιστα επιμένουν ότι αυτή θα είναι ακόμα και τον Μάρτιο. Τι θα γίνει τότε; Προγραμματίζεται η έκδοση ενός νέου τίτλου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με τις λιγοστές έως τώρα ενδείξεις, όλα δείχνουν ότι πάμε αυτή τη φορά σε ένα επταετές ή το πολύ δεκαετές ομόλογο, με την ελληνική πλευρά να στοχεύει σε ένα επιτόκιο της τάξης του περίπου 1.5% ή και χαμηλότερα, που αν επιτευχθεί, θα είναι ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά δεδομένα. Πόσο πιθανό είναι να επιτευχθεί; Πολύ. Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της τελευταίας αξιολόγησης από την Fitch, που φαίνεται τελικά ότι άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Ωστόσο, για την ιστορία και όχι μόνο, θα πρέπει να σημειώσουμε και κάτι ακόμα. Περί τίνος πρόκειται; Οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει πάντα ανοικτό το πολύ μικρό ενδεχόμενο της έκδοσης κι ενός νέου δεκαπενταετούς ομολόγου, το οποίο ωστόσο θα έχει υψηλότερο επιτόκιο από το 1,5% - 1,7% του δεκαετούς, κάτι που σε αυτή τη φάση δεν εξυπηρετεί. Ο λόγος είναι απλώς: Η χώρα θέλει σε αυτή τη φάση να κατεβάσει το μέσο κόστος δανεισμού της. Οπότε, ακόμα και αν μια δεκαπενταετής έκδοση είναι επιτυχής, θα της ανεβάσει αυτό το average, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έβγαλε τόσο πρόσφατα μια τέτοια μεγάλη έκδοση.

Γεγονός, πάντως, αποτελεί ότι όλα τα μάτια, στο εξωτερικό είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Προς αναζήτηση κέρδους, με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι ετοιμάζονται ακόμα και να σορτάρουν σε μετοχές ελληνικών εισηγμένων. Ο λόγος αφορά σε ξένα short funds, που σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφορούν στην Αθήνα τις τελευταίες ώρες.