Skip to main content

Ετοιμάζεται η τετραπλή δημοπρασία για το 5G - Το μεγάλο ερώτημα

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 1η Οκτωβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής - Η πιο πιθανή απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα

Για τις 20 Δεκεμβρίου προγραμματίστηκε τελικά η δημοπρασία των αδειών 5G στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, που επιμένουν, μάλιστα, ότι η διαφορά είναι ότι θα δημοπρατηθούν ταυτόχρονα άδειες για το σύνολο των συχνοτήτων. Άρα, σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για τετραπλή δημοπρασία συχνοτήτων  (700 Mhz, 2,1 Ghz 3,5Ghz kai 26Ghz), γεγονός το οποίο, από μόνο του, συνιστά πρωτοτυπία.  

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 1η Οκτωβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής. Τότε, θα φανεί τελικά θα υπάρξει ενδιαφέρον και από κάποιον τέταρτο παίκτη, πέραν των Cosmote, Vodafone και Wind, που θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή τους

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται ώστε το 2021 η χώρα να έχει αποκτήσει το νέο δίκτυο. Ωστόσο, ένα μεγάλο ερώτημα, που αφορά στο project, παραμένει προς το παρόν αναπάντητο.

Συγκεκριμένα, αδιευκρίνιστο παραμένει το τι θα κάνει η Ελλάδα με την περίπτωση των Κινέζων, που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση και την πίεση των αμερικανών προς την αντίθετη κατεύθυνση;

Το πιθανότερο είναι ότι θα υποκύψει στους δεύτερους και στις πιέσεις τους. Πως; Επιλέγοντας να «πατήσει» στο προηγούμενο του 4G, το οποίο λειτούργησε στη βάση των ευρωπαϊκών προτύπων.  

Ένα άλλο project που παραμένει εν πολλοίς μετέωρο, είναι αυτό που έχει να κάνει με εκείνο της συνεργασίας του ομίλου Ιντρακομ με τον όμιλο ΟΤΕ στο κομμάτι των τυχερών παιχνιδιών.

Και στο πλαίσιο αυτό, λέγεται ότι ο τελευταίος θα αναλάβει προσεχώς πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα θα επιχειρηθεί συνάντηση με τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, τη γερμανική Deutsche Telekom. Προς το παρόν, όμως, τέτοιο ραντεβού δεν φαίνεται να έχει κλειστεί. Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι επιδιώκεται.