Skip to main content

Έτοιμες οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ ως «Βόρεια Μακεδονία»

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους χαρακτήρισε ευνοημένη την Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ τόνισε πως η χώρα μας αναδεικνύεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Αμερικανός αξιωματούχος διαμήνυσε ότι μόλις η όλη διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμοστεί, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Επίσης, τόνισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παραμείνουν παρούσες στα Σκόπια και να συνεχίζουν να εργάζονται για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ επισήμανε πως περιμένουν η Ελλάδα να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ΠΓΔΜ, ως σύμμαχός της και εταίρος της, καθώς το ονοματολογικό ζήτημα επιλύεται.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να επιλύονται μακροχρόνια προβλήματα, σημείωσε και επικαλούμενος τον Νίκο Κοτζιά -τον οποίο εξήρε-, είπε πως η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή.

Ειδικότερα, επισήμανε πως οι ΗΠΑ βλέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως επικύρωση της «επένδυσης» που έχουν κάνει στη σχέση τους με την Ελλάδα και στο όραμά τους για τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, μια χώρα που εξάγει σταθερότητα και πεποίθηση στην ευρύτερη περιοχή, μια πηγή λύσεων. Υπογράμμισε μάλιστα πως η πραγματική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών έγκειται στο να βοηθήσει ξεκλειδώσει το φιλόδοξο όραμα της Ελλάδας και των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Χαρακτήρισε εξάλλου σημαντικό τον ρόλο της Ελλάδας στην ενέργεια ως φυσικής γέφυρας μεταξύ των επιβεβαιωμένων πόρων και τη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη ζήτηση γι΄ αυτούς τους πόρους από τις ευρωπαϊκές αγορές.