Skip to main content

Ετοιμάζεται και το κίνημα του οβελία

Μετά την επιτυχία που καταγράφει το «κίνημα της πατάτας», κτηνοτρόφοι σκέφτονται να προχωρήσουν στη διάθεση αμνοεριφίων χωρίς μεσάζοντες. Ποιες οι δυσκολίες του εγχειρήματος και σε ποια τιμή θα πωλούν

της Κάτιας Γερακαρίτου

Μετά την επιτυχία που καταγράφει το «κίνημα της πατάτας» που ξεκίνησε από την Πιερία και επεκτάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλη την Ελλάδα, κτηνοτρόφοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση και με τα αμνοερίφια, χωρίς τους μεσάζοντες.

Ήδη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων επεξεργάζεται τρόπους για το πώς μπορεί να γίνει η διάθεση αρνιών και κατσικιών, καθώς πρόκειται για ευπαθή προϊόντα και το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο. «Είναι μια περίπλοκη διαδικασία και ψάχνουμε να βρούμε πώς θα κάνουμε τη διάθεση. Δεν είναι σαν τις πατάτες», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης. Υποστήριξε, δε, ότι έχει δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες και παραγωγούς, που του ζήτησαν να γίνει η κίνηση αυτή, προκειμένου να κερδίσουν και οι ίδιοι και οι καταναλωτές.

Ωστόσο, όπως εξήγησε  υπάρχουν δυσκολίες για τη διάθεση των αμνοεριφίων στους καταναλωτές, καθώς «χρειάζονται σφαγεία, ψυγεία και κρεοπωλεία διάθεσης, μεταφορικά μέσα». «Θέλουμε να γίνουν όλα νόμιμα για να μην έχουμε πρόβλημα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη υπολογίζεται ότι η τιμή των αμνοεριφίων θα είναι περίπου στα 7 με 8 ευρώ, έναντι 12 -14 ευρώ που ήταν πέρσι η τιμή πώλησης του οβελία για το πασχαλινό τραπέζι.

Σημειώνεται ότι στον Βόλο ιδιώτες έκαναν πρόταση στους κτηνοτρόφους της περιοχής, να αγοράσουν απευθείας αμνοερίφια για το Πάσχα χωρίς μεσάζοντες, στη μισή τιμή από εκείνη της αγοράς.