Skip to main content

Έτσι θα είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων της Aegean στην Αθήνα (φωτο+video)

Μέχρι το τέλος του έτους σε λειτουργία το Κέντρο στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ - Εικόνες και βίντεο από το Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων της CAE στη Μαδρίτη

Νέους ορίζοντες για την ελληνική αεροπλοΐα θα ανοίξει το σύγχρονο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της Aegean που αναμένεται να λειτουργήσει στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2023.

Το project ύψους 36 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος συνολικής επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ της για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα πράσινα Hangar της Ευρώπης.

Στην ωρίμανσή της η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Αθήνα υλοποιείται από κοινού, μέσω joint ventute, με την καναδική εταιρεία CAE, leader παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας.

Image

Το κέντρο εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη

Στο πλαίσιο αποστολής της Aegan στη Μαδρίτη, δημοσιογράφοι από όλη την Ελλάδα επισκέφτηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Πληρωμάτων των Aegan και CAE, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ισπανική πρωτεύουσα, παίρνοντας μία καλή γεύση από το πώς θα διαμορφωθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι συμμετέχοντες στην αποστολή βίωσαν διά ζώσης την εμπειρία προσομοίωσης προσγείωσης και απογείωσης πτήσεων, όπως αυτή γίνεται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των πιλότων.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των εγκαταστάσεων και της εμπειρίας που μπορούν να αναμένουν οι πιλότοι που εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης AEGEAN CAE στην Αθήνα, μόλις τεθεί σε λειτουργία.

Συνολικά, το CAE Madrid παρέχει περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως, φιλοξενώντας 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787. Υπάρχουν τρεις συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787. Όσον αφορά την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και, δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού. Διαθέτει είκοσι αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς, καθώς και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές.

Σε όλο τον κόσμο, η CAE διαθέτει περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες και τοποθεσίες εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες.

Image

Η πορεία της επένδυσης

Οι εργασίες αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η σταδιακή παράδοση των έργων θα ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ώστε έως το τέλος του χρόνου το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN - CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα επεκτείνει περαιτέρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.
 

Η σημασία της επένδυσης

Όπως δήλωσε από τη Μαδρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, με την επένδυση η εταιρεία ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και τις τεχνικές δυνατότητές της, διευρύνοντας τις αναπτυξιακές της επιλογές και το γνωσιακό επίπεδο των ανθρώπων της. «Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος και είμαστε ξεκίνησε προ πανδημίας και πλέον βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσής της. Με αυτή την επένδυση η Ελλάδα τοποθετείται σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών για την εταιρεία και τη χώρα, εκπαιδεύοντας του πιλότους και τους μηχανικούς του μέλλοντος, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες και δημιουργεί μία νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο».

Image

Με το υπερσύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης η Aegean αξιοποιεί και εξελίσσει το δυναμικό και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα εκπαίδευσης των ανθρώπων της, εντάσσοντας πολύ νωρίς στην εκπαίδευση των πιλότων τη χρήση προσομοιωτών και βελτιστοποιεί την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της. Παράλληλα, η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

Με τη συμφωνία αυτή η AEGEAN και η CAE ένωσαν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις κοινές τους αξίες, για να δημιουργηθεί το πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο κέντρο στην εκπαίδευση πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισημαίνουν στελέχη της ελληνικής εταιρείας.

Image