Skip to main content

Eurobank: Καθαρά κέρδη 176 εκατ. ευρώ και μείωση NPEs 15,3%

Το α ́ εξάμηνο σηματοδοτήθηκε από την επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου μείωσης των NPEs στο επίπεδο του 15%, το χαμηλότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ολοκλήρωση των συναλλαγών Cairo & FPS τον Ιούνιο, μείωση του δείκτη NPEs κατά 17,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 15,3% και καθαρά κέρδη 176 εκατ. ευρώ (έναντι 97 εκατ. ευρώ πέρυσι) αποτελούν βασικές επιδόσεις της Eurobank στο α΄ εξάμηνο του 2020.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ενίσχυση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 8% σε ετήσια βάση σε 435 εκατ. ευρώ, δείκτη κόστους πιστωτικού κινδύνου 1,44%, αύξηση ενήμερων χορηγήσεων κατά 1,3 δισ. ευρώ, αύξηση καταθέσεων κατά 0,3 δισ. ευρώ από το τέλος του 2019, βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις σε 81,6%, από 86,5% έναν χρόνο πριν, και δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 15,5%, αυξημένο κατά 110 μονάδες βάσης στο β ́ τρίμηνο.

Το σχόλιο του Φ.Καραβία

Όπως σχολίασε μεταξύ άλλων ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, η εγχώρια οικονομική ανάπτυξη συναρτάται με τις εξελίξεις του Covid-19 και η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου αρνητικού αντικτύπου εμφανίζεται αυξημένη. «…Οι χορηγήσεις ενήμερων επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του έτους. Συμμετέχουμε πλήρως στις κρατικές πρωτοβουλίες, όπως το TΕΠΙΧ II και το Πρόγραμμα Εγγυήσεων, και αναμένουμε ότι τα επιχειρηματικά δάνεια, μετά από τυχόν αποπληρωμές, θα αυξηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους. Παρά τις εξωτερικές προκλήσεις, ολοκληρώσαμε τη συμφωνία με την doValue για την FPS και την τιτλοποίηση Cairo, μειώνοντας το ποσοστό των NPEs στο 15% και αποτελώντας σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον ισχυρότερο δείκτη κάλυψης των NPEs, άνω του 60%… Έχοντας αναπτύξει ένα ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο και αντιμετωπίσει επιτυχώς το ζήτημα των NPEs, με ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια και με σχέδιο για την επέκταση των εργασιών, η Eurobank είναι έτοιμη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες με την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Ανάλυση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2020

Το α ́ εξάμηνο 2020 σηματοδοτήθηκε από την επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου μείωσης των NPEs στο επίπεδο του 15%, το χαμηλότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες ενίσχυσης της οργανικής κερδοφορίας και στήριξης των πελατών στις νέες συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί μετά την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 από τις αρχές του έτους.

Κατά το α ́ εξάμηνο το σύνολο των ενήμερων πελατών υπό καθεστώς αναστολής δόσεων ανερχόταν σε 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 2,3 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, ενώ οι ενήμερες χορηγήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ συνολικά σε σχέση με το τέλος του 2019. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 38,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου ή 40,6 δισ. ευρώ pro-forma για την αναγνώριση των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo. Οι καταθέσεις πελατών ενισχύθηκαν κατά 0,4 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2020, ενώ ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε σημαντικά σε 81,6%, από 86,5% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα ανήλθε σε 8 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο 2020 μέσω του προγράμματος ρευστότητας TLTRO III. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 176 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2020, από 97 εκατ. ένα χρόνο πριν. Tα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 0,6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 689 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 15,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 180 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από ενοίκια, τις εργασίες στις κεφαλαιαγορές και τη διαχείριση περιουσίας. Σε επίπεδο τριμήνου μειώθηκαν κατά 4,9% λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και το lockdown από τα τέλη του α΄ τριμήνου 2020.

Σημειώνεται ότι το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό σε 1,166 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο και περιλαμβάνει τη ζημιά από τις συναλλαγές Cairo & FPS ποσού 1,334 δισ. (μετά φόρων). Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) αυξήθηκε κατά 110 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2020 και διαμορφώθηκε σε 15,5%, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 13%, μετά την επίπτωση από τις συναλλαγές Cairo & FPS. Το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε 40,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2020.