Skip to main content

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Πηγή σοβαρής ανησυχίας η Ελλάδα»

Η εμπειρία της Ελλάδας αποτελεί «πηγή σοβαρής ανησυχίας» σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως στις αρχές του νέου έτους
Η εμπειρία της Ελλάδας αποτελεί «πηγή σοβαρής ανησυχίας», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως στις αρχές του νέου έτους θα προχωρήσει σε συστάσεις προς τη χώρα μας για τη μείωση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.


Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στις χώρες μέλη όπου διαπιστώνεται αύξηση του δημοσίου χρέους και όπου οι αδυναμίες της οικονομίας είναι εμφανείς, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι απαραίτητη για μια αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία ομάδα χωρών μελών μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία οι οποίες χαρακτηρίζονται από αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού μακροπρόθεσμα, σημειώνοντας παράλληλα πως θα απαιτηθούν μέτρα για τη μείωσή τους. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη αντιμετώπισης του μακροπρόθεσμου υψηλού κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού με μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και διορθώσεις της δημοσιονομικής κατάστασης.

Καταλήγοντας, η Επιτροπή αναφέρεται στην άμεση ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ