Skip to main content

Ευρωπαϊκή συνδρομή ζητά η Ουγγαρία

Αντιμέτωπη με το σοβαρότατο βιομηχανικό δυστύχημα που άρχισε ήδη να επηρεάζει το οικοσύστημα στον ποταμό Δούναβη, η Ουγγαρία ζήτησε και επίσημα απόψε τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πολιτικής προσ
Αντιμέτωπη με το σοβαρότατο βιομηχανικό δυστύχημα που άρχισε ήδη να επηρεάζει το οικοσύστημα στον ποταμό Δούναβη, η Ουγγαρία ζήτησε και επίσημα απόψε τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ουγγρικές αρχές ζήτησαν να σταλούν στην περιοχή «τρεις έως πέντε ειδικοί» στον τομέα της τοξικής λάσπης, της απορύπανσης και του περιβάλλοντος.

«Καταστροφές όπως αυτή δεν σταματούν στα σύνορα και μια συντονισμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση μπορεί να βοηθήσει στην παροχή της αποτελεσματικότερης δυνατής στήριξης. Καλώ όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν γενναιόδωρα στο αίτημα της Ουγγαρίας», είπε η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι αρμόδια για χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία στην οποία συμμετέχουν 31 χώρες (οι 27 της ΕΕ και η Κροατία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία) διευκολύνει τη συνεργασία σε περίπτωση καταστροφών. Η υπηρεσία, που συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κινητοποιήθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές του 2009 στη νότια Ευρώπη αλλά και στον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε την Αϊτή.