Skip to main content

ΕΥΑΘ: Tέσσερις οι υποψήφιοι για τη σύμβαση του Βιολογικού

Ολοκληρώθηκε ομαλά σήμερα η παραλαβή των τεσσάρων υποψηφίων για το έργο της ΕΕΛΘ. Φακέλους κατέθεσαν Άβαξ, Άκτωρ, Κωνσταντινίδης και Suez.

Χωρίς προβλήματα σήμερα, μπόρεσαν να καταθέσουν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά και τις οικονομικές τους προσφορές οι υποψήφιες εταιρείες για το μεγάλο έργο που αφορά στη λειτουργία και συντήρηση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης,  στην ΕΥΑΘ Α.Ε.

Τελικώς, όπως ήταν αναμενόμενο, φάκελοι υποβλήθηκαν από τέσσερις εταιρείες, τις: Suez, Άκτωρ, Άβαξ και Kωνσταντινίδης. Οι συγκεκριμένες εταιρείες ήταν αυτές που είχαν εξασφαλίσει και το πιστοποιητικό επιθεώρησης των εγκαταστάσεων της ΕΕΛΘ, πιστοποιητικό απαιτούμενο από το διαγωνισμό.

Στο επόμενο διάστημα θα ελεγχθούν οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά των τεσσάρων υποψηφίων και ακολούθως θα ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές για αυτό το μεγάλο πακέτο έργων που έχει προϋπολογιστεί στα 50+10 εκατ. ευρώ (σσ το ποσό συνδέεται με τους χρόνους υλοποίησης).

Σημειώνεται ότι για το "υπερ- έργο" αυτό έχουν εκφράσει επανειλημμένως τις διαφωνίες τους οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πριν μία εβδομάδα εμπόδισαν την κατάθεση προσφορών. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στον εν λόγω διαγωνισμό υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση της μεγαλύτερης μονάδας της ΕΥΑΘ, του Βιολογικού σταθμού Σίνδου και της Ξήρανσης, μαζί με την διαχείριση της λυματολάσπης, δεν έπρεπε να δοθούν για μία ακόμη φορά σε εργολάβο, καθώς έτσι η τεχνογνωσία μένει εκτός εταιρείας η οποία κατ' αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται.

Στο επιχείρημα των εργαζομένων έχει απαντήσει η διοίκηση της εταιρείας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ΕΕΛΘ από την πρώτη ημέρα κατασκευής της λειτουργεί με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, οι δε πάροχοι επιλέγονται με διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Η ΕΥΑΘ, επισημάνθηκε, παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει και τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί, έχει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό για να μπορέσει να αναλάβει αυτό το έργο.

Πέραν αυτών, οι απαιτήσεις συμμετοχής ήταν τέτοιες που ενίσχυαν τον ανταγωνισμό, ενώ η επιλογή συμπερίληψης της ξήρανσης και της διάθεσης της ιλύος, σε μία σύμβαση, δηλαδή μαζί με τη λειτουργία του βιολογικού και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, έγινε αφ' ενός για λόγους προστασίας του Θερμαϊκού και, αφ' ετέρου, για λόγους οικονομίας.