Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΕΒΕΘ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να τον μετατρέψουν σε ισλαμικό τέμενος είναι καταδικαστέα, υπογραμμίζει στο ψήφισμά του το ΕΒΕΘ.

Την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης για τη μετατροπή του Ναού της Αγιάς Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΘ στη χθεσινή συνεδρίασή του.

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να τον μετατρέψουν σε ισλαμικό τέμενος είναι καταδικαστέα, υπογραμμίζει στο ψήφισμά του το ΕΒΕΘ.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Ο ναός της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί το κορυφαίο σύμβολο της Ορθοδοξίας και είναι συνυφασμένος με την ιστορία μας. Πέραν όμως της ιστορικής και θρησκευτικής αξίας που έχει ο ναός για τον ελληνισμό, αποτελεί επίσης, ένα αξιοθαύμαστο έργο πρωτοποριακής τέχνης και σχεδιασμού, που ακόμη και σήμερα εκπλήσσει τον επισκέπτη. Λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, της στατικής στιβαρότητας, των μοναδικής αισθητικής ψηφιδωτών αγιογραφιών και του πλούσιου εσωτερικού διάκοσμου, ο ναός της Αγιάς Σοφιάς ανακηρύχθηκε από την UNESCO σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η απόφαση των τουρκικών αρχών να τον μετατρέψουν σε ισλαμικό τέμενος είναι καταδικαστέα και συνιστά προσβολή ενός οικουμενικού χριστιανικού μνημείου και περιφρόνηση των αξιών της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας.

Η πατριωτική συνείδηση και ευαισθησία των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι δεδομένες και έχουν καταδειχθεί έμπρακτα πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας και ιδιαίτερα μέσα από την ιστορία και τις δράσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Αν και αποτελεί πάγια θέση της επιχειρηματικής κοινότητας ότι το εμπόριο και η οικονομική συνεργασία γενικότερα συμβάλλουν στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των λαών, εντούτοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, φρονούμε ότι, το σύνολο των Ελλήνων οφείλει έμπρακτα να φροντίσει για την προάσπιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ο ναός της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι απλά ένα μνημείο μεγάλης πολιτιστικής αξίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα και τη Χριστιανοσύνη ειδικότερα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί για εμάς τους  Έλληνες ένα Σύμβολο! Πιστεύουμε ότι, η μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί προσβολή της ιστορίας του ίδιου του μνημείου, αλλά και προσβολή της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Προτρέπουμε την Παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν απερίφραστα με κάθε μέσο την παράνομη και βέβηλη αυτή πράξη.»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ