Skip to main content

Εύοσμος: Αναίτιες συλλήψεις για ηχορύπανση καταγγέλλουν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης

Καταγγελίες ότι γίνονται έλεγχοι σε ώρες μη κοινής ησυχίας αλλά και για «αναίτιες συλλήψεις» από τους καταστηματάρχες της εστίασης στον Εύοσμο

Οι αστυνομικές αρχές έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε καφετέριες, μπαράκια και άλλους χώρους εστίασης για ηχορύπανση στον Εύοσμο και, όπως λένε οι καταστηματάρχες, «με το παραμικρό προβαίνουν σε πρόστιμα αλλά και συλλήψεις των ιδιοκτητών» .

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου- Κορδελιού, Κώστας Βασιλειάδης μιλώντας στη Voria.gr ανέφερε ότι πολλοί καταστηματάρχες εστίασης, ειδικά στην περιοχή της πλατείας Εύοσμου, ζήτησαν τη βοήθεια του Συλλόγου προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των τακτικότατων ελέγχων ηχορύπανσης από αστυνομικούς, καθώς, όπως διαβεβαιώνουν, «στις καφετέριες τους δεν παίζουν δυνατά μουσική».

«Προέκυψε από τη συζήτησή μας με τους ιδιοκτήτες της εστίασης ότι οι έλεγχοι είναι τακτικοί. Μάλιστα, έπεσαν πρόστιμα ακόμα και σε περιπτώσεις που βρέθηκε η μουσική να είναι λίγο πάνω από τα 80 ντεσιμπέλ και σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας. Το πρόστιμο για την ηχορύπανση είναι από 5.000 ευρώ και άνω ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι υπήρξαν και συλλήψεις, δηλαδή ιδιοκτήτες που τους πέρασαν χειροπέδες» είπε ο κ. Βασιλειάδης.

Η αναστάτωση που επικρατεί μεταξύ των ιδιοκτητών εστίασης στην πλατεία Εύοσμου είναι μεγάλη. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, από τους ελέγχους αυτούς και τα πρόστιμα μεγάλη καφετέρια της πλατείας έβαλε λουκέτο, καθώς, όπως λέγεται, ο ιδιοκτήτης δεν θέλησε να υποστεί περαιτέρω τη βάσανο «των άδικων ελέγχων και των προστίμων παρότι το κατάστημα του ουδέποτε ενόχλησε με δυνατή μουσική».

Στο όλο σκηνικό προστίθεται και η αύξηση της μικροεγκληματικότητας πέριξ και εντός της πλατείας Ευόσμου - κυρίως μεταξύ ανηλίκων ή νεαρών- με αποτέλεσμα ο κόμπος να έχει φτάσει στο χτένι για όλους τους επαγγελματίες, καθώς, όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, η συγκεκριμένη περιοχή «ξεχώριζε πάντα για την κίνηση και τη δυναμική που είχε τόσο με τα καταστήματα εστίασης όσο και με τα εμπορικά καταστήματα».

Επίσκεψη στη ΓΑΔΘ

Έτσι, την προσεχή εβδομάδα ο κ. Βασιλειάδης μαζί με ιδιοκτήτες καταστημάτων αλλά και με τον Δήμαρχο της περιοχής, Κλεάνθη Μανδαλιανό θα επισκεφτούν την ηγεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να θέσουν τα δύο ζητήματα.

Όσον αφορά τη μικροεγκληματικότητα ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Πολεοδομίας και ΚΕΠ, Νέστορας Λαφαζανίδης, ανέφερε στη Voria.gr ότι «πλέον υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση στο Δήμο» αν και «περιστατικά μικροεγκλητικότητας σημειώνονται όπως φυσικά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη».

«Υπήρχε μια έξαρση τέτοιων περιστατικών όμως η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και είναι γεγονός ότι έχει μειωθεί η μικροεγκληματικότητα, βέβαια δεν έχει λυθεί εντελώς» είπε.

Όσον αφορά τους ελέγχους για ηχορύπανση των καταστημάτων εστίασης ο κ. Λαφαζανίδης ανέφερε ότι «ο Δήμος είναι στο πλευρό των καταστηματαρχών αλλά και των πολιτών, γιατί ο λόγος που γίνεται ο έλεγχος για ηχορύπανση είναι για την προστασία των πολιτών, αλλά αυτοί οι έλεγχοι να γίνονται όταν πρέπει κι όχι σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας. Να γίνονται οι έλεγχοι επί της ουσίας, όχι στις 7 το απόγευμα, γιατί δεν θεωρώ ότι αυτό δεν έχει κάποια λογική, ειδικά σε καφετέριες που παίζουν σιγά μουσική».

Ο κ. Λαφαζανίδης πρόσθεσε ότι «έφτασαν στα αυτιά μου καταγγελίες από καταστηματάρχες ότι γίνονται αναίτιες συλλήψεις που στις 8 το βράδυ το ντεσιμπελόμετρο έδειξε λίγο παραπάνω από τα όρια» και επισήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην συνάντηση που θα γίνει με τις αστυνομικές αρχές της πόλης.