Skip to main content

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές - Εκατοντάδες μετανάστες στα σύνορα

Στο συνοριακό σημείο διέλευσης στον Έβρο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά ενισχύονται.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε το τελωνείο στις Καστανιές του Έβρου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα.

Στο συνοριακό σημείο διέλευσης βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με πηγές του iefimerida.gr, η αστυνομική δύναμη στο σημείο από 100 άτομα έχει αυξηθεί στα 250 και αναμένεται να μεταβούν και άλλοι αστυνομικοί, ενώ ο στρατός έχει απλώσει στον δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα προκειμένου να μην επιτρέψει την πρόσβαση στην Ελλάδα.

Μάλιστα αναμένεται οι άνδρες του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. να αναπτυχθούν κατά μήκους των συνόρων σε σημεία-περάσματα.Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα ενισχύσουν τον Εβρο με καινούργιες μονάδες από την Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη, ώστε να καλυφθεί όλο το μήκος των συνόρων και να μην περάσουν οι παράνομοι μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία στήνει στα σύνορα τη δική της Ειδομένη, καθώς βάζει δωρεάν πούλμαν από την Αδριανούπολη, αγροτικά οχήματα αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα για να μεταβούν στα σύνορα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι ραγδαίες με την άτυπη απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν προς την Ελλάδα.

Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συνομιλίας τους συζητήθηκε «η κατάσταση στην Τουρκία και οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα» ενώ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ η Ελλάδα είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν παράλληλα πως «η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα».

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβησαν εκτάκτως στον Έβρο ώστε να αναλάβουν τον συντονισμό των διαδικασιών για την ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, περίπου 300 μετανάστες πέρασαν περπατώντας τα σύνορα της χώρας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ήδη κυκλοφόρησαν σχετικά βίντεο με μετανάστες να περνούν στον Έβρο σε ελληνικό έδαφος, ενώ κυβερνητικές πηγές έστειλαν το μήνυμα πως η Ελλάδα «έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα».