Skip to main content

Μεγάλες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο - Σε αναμονή για τους 250 νέους συνοριοφύλακες

Η πίεση είναι μεγάλη και είναι σε όλο το μήκος του Έβρου, ειδικά μετά τη μείωση της στάθμης του ποταμού, λέει ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων

Ενίσχυση των δυνάμεων, αύξηση των θερμικών καμερών και περισσότερα drones ζητούν οι συνοριακοί φύλακες προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω το έργο της φύλαξης των συνόρων μας στον Έβρο.

Την ίδια ώρα που η πίεση στα σύνορα με την Τουρκία είναι τεράστια εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών, έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη και έχουν ανακοινωθεί οι 250 επιτυχόντες του διαγωνισμού που θα ενταχθούν στη δύναμη των Συνοριακών Φυλάκων ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι αθλητικές και ψυχοσωματικές εξετάσεις τους.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.), Παναγιώτης Χαρέλας τόνισε ότι η ένταξη στα σύνορα του Έβρου των 250 συνοριοφυλάκων θα ενισχύσει το έργο της φύλαξης καθώς, όπως επισημαίνει, οι ανάγκες είναι τεράστιες και «χρειάζονται συχνές περιπολίες».

«Εννοείται ότι οι 250 νέοι συνοριοφύλακες θα βοηθήσουν γιατί σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση όπως ήμασταν πριν το 2021. Έχουν φύγει οι αποσπασμένοι που είχαν έρθει από την υπόλοιπη Ελλάδα και οι οποίοι είχαν έρθει στα σύνορα για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια όμως έγινε η πρόσληψη των 400 συνοριοφυλάκων με αποτέλεσμα οι περίπου 500 αποσπασμένοι να επιστρέψουν στις κανονικές θέσεις τους. Άρα μας λείπει δύναμη» ανέφερε ο κ. Χαρέλας.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι τεράστια και, όπως επισημαίνει ο ίδιος, σχετίζεται και με την πτώση της στάθμης του ποταμού Έβρου, ενώ, όπως αναφέρει, οι προσπάθειες εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα γίνεται σε όλο το μήκος των συνόρων.

«Η πίεση εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών είναι μεγάλη και είναι σε όλο το μήκος του Έβρου. Η στάθμη του ποταμού έχει μειωθεί πάρα πολύ και αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα γιατί δημιουργείται δυνατότητα πρόσβασης από παντού» είπε χαρακτηριστικά στη voria.gr ενώ ανέφερε ότι αυτή την περίοδο «δεν υπάρχει εγκλωβισμός στο ποτάμι και στις νησίδες. Εγκλωβισμό μπορεί να έχεις τον χειμώνα που η στάθμη του ποταμού είναι υψηλή και το ποτάμι έχει μεγάλη ροή».

«Τον χειμώνα μπορεί να εγκλωβιστούν πραγματικά μετανάστες και τότε παίρνουμε και από την ΕΜΑΚ δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό των μεταναστών. Τώρα η στάθμη του ποταμού έχει πέσει τόσο ώστε το νερό είναι το πολύ μέχρι το γόνατο» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι δυνάμεις των συνοριοφυλάκων προκειμένου να γίνονται συχνές περιπολίες κατά μήκος των συνόρων ενώ θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον υλικοτεχνική υποδομή όπως θερμικές κάμερες και drones για καλύτερη επιτήρηση των συνόρων.

Να σημειωθεί ότι η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο είναι το βασικό θέμα της σημερινής τακτικής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, στις 16:30, υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.