Skip to main content

Ευρωβουλευτές θα δοκιμάσουν τη «Μακεδονική Κουζίνα»

Το project της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ταξιδεύει στις Βρυξέλλες. Ποιες συνταγές πρόκειται να γευτούν οι ευρωβουλευτές.

Η «Μακεδονική Κουζίνα» κατακτά την Ευρώπη. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση προώθησης της «Μακεδονικής Κουζίνας» στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες και μάλιστα οι ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν εδέσματα από την Κεντρική Μακεδονία, σε μια πρωτότυπη εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, αλλά και μέλη της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας, παρέα με διάσημους σεφ και με τον πατέρα Επιφάνειο θα μαγειρέψουν τοπικά φαγητά και γλυκά, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την προώθηση της ΠΟΠ γαστρονομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη διοργάνωση έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου.

Η εκδήλωση, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπινά, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης και προβολής της «Μακεδονικής Κουζίνας», αλλά και των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε η κ. Μπισμπινά, «στόχος μας είναι η προώθηση μέσω της γαστρονομίας προς την ευρωπαϊκή αγορά των ποιοτικών ΠΟΠ προϊόντων του πρωτογενή τομέα που παράγονται στην περιοχή και παράλληλα η τόνωση της εξωστρέφειας της αγροτικής παραγωγής και γενικότερα η προβολή του αγροδιατροφικού πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας και των τοπικών επιχειρήσεων, που παράγουν εκλεκτά προϊόντα, ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Η ξεχωριστή 'Μακεδονική Κουζίνα' αποτελεί άλλωστε το μεγάλο μας στοίχημα για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού μας τομέα και την προβολή παγκοσμίως του γαστρονομικού μας πλούτου».

Το μενού που θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι ευρωβουλευτές περιλαμβάνει ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και γιαούρτι, μπουκιές χοιρινού με ροδάκινα και σάλτσα μηλόξιδου, μπουκιές τυριών παναρισμένες με σουσάμι και γλυκό κεράσι βρασμένο σε κόκκινο γλυκό κρασί, ελαφριά μους μανουριού με γλυκό κρασί και τραγανή βάση αρωματισμένη με κρασί, μους ελαιόλαδο γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής με κρεμέ από κεράσια Ροδοχωρίου και τραγανή βάση με αγουρέλαιο Χαλκιδικής αλλά και κρέμα γιαουρτιού με φρέσκα ροδάκινα Νάουσας και ζελέ από ούζο Μακεδονίας.

Επίσης, θα δοθεί συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου θα παρουσιαστεί ο αγροδιατροφικός τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, η Μακεδονική Κουζίνα και η τοπική γαστρονομία σε συνδυασμό με τον τουριστικό πλούτο της περιοχής.