Skip to main content

Εξαδάκτυλος: Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα - Απαραίτητο το εμβόλιο στους άνω των 60

Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι δεν πιέζεται το σύστημα υγείας αλλά «έχουμε κάθε λόγο να προφυλασσόμαστε και να αποφεύγουμε τη νόσο»

Για σχετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα έναντι χαμηλής επίπτωσης στο σύστημα υγείας, μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου.

«Ο κορωνοϊός βρίσκεται μεταξύ μας και θα βρίσκεται μεταξύ μας και είναι μία ίωση 12μηνου και θα παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις», ανέφερε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι δεν πιέζεται το σύστημα υγείας, αλλά «έχουμε κάθε λόγο να προφυλασσόμαστε και να αποφεύγουμε τη νόσο, πρώτον γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος θα νοσήσει βαριά και ποιος όχι και κανείς δεν ξέρει ποιος θα βρεθεί με μακρά συμπτώματα από τη νόσο και ποιος όχι».

Για τους θανάτους από Covid είπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 86 έτη, που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός πυροδοτεί άλλες παθολογικές καταστάσεις και αυτοί οι άνθρωποι, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έχουν προστρέξει να πάρουν αντιικά φάρμακα έγκαιρα. «Όποιος έχει συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει πάντοτε να κάνει τεστ και να προστρέχει να λαμβάνει αντιικά φάρμακα εγκαίρως γιατί αυτά είναι αποτελεσματικά τις πρώτες μέρες που τα συμπτώματα δεν έχουν επιβαρυνθεί».

«Οι άνθρωποι άνω των 60 και επιβαρυμένοι πρέπει να προστρέξουν και να εμβολιαστούν», τόνισε.  

Ακόμα, διευκρίνισε ότι τα αντιικά φάρμακα τα προμηθευόμαστε από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή από δημόσιο νοσοκομείο και χρειάζεται συνταγογράφηση.

«Απαραίτητο το εμβόλιο για τους άνω τω 60»

Για τους εμβολιασμούς με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είπε ότι «υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60, για τους ανοσοκατασταλμένους, όσους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, για όσους εργάζονται στους χώρους υγείας και τις εγκύους. Οι άνθρωποι από 12-59 ετών, ο κι αυτοί μπορούν να εμβολιαστούν και για αυτούς υπάρχει σύσταση, γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος από αυτούς που θα μολυνθούν θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτερη νόηση και ποιος θα αναπτύξει το long covid».

Υποχρεωτικό δεν είναι πουθενά, υπογράμμισε και όσο για τα παιδιά, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους οι γονείς θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα παιδιά τους.

Για το πότε γίνεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο είπε ότι πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από προηγούμενη δόση εμβολίου ή νόηση.