Skip to main content

Εξασφαλίστηκε η συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων σε όλη τη Θεσσαλονίκη έως το 2025

Πολύ σημαντική η προγραμματική σύμβαση, που εξασφαλίζει τη συντήρηση του δικτύου στο πολεοδομικό συγκρότημα, προστατεύοντάς το από πλημμύρες - Αντιπλημμυρικά και στη Βόλβη

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε σήμερα από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την έγκριση του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της ΕΥΑΘ, για τη συντήρηση και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο δίκτυο ομβρίων υδάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος, που καλύπτει τα έτη 2023 έως 2025.

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση θα υπάρχει σταθερή συντήρηση και καθαρισμός των αντιπλημμυρικών έργων των δημοτικών οδών, αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ, ενώ προβλέπεται και συνεργείο άμεσης επέμβασης, πλήρως εξοπλισμένο για να επεμβαίνει σε έκτακτες περιπτώσεις. Εξασφαλίζεται επίσης η συντήρηση, καλή λειτουργία και προστασία των αντλιοστασίων ομβρίων υδάτων από ενδεχόμενες κλοπές, ζημιές ή δολιοφθορές, ο έλεγχος όλων των φρεατίων υδροσυλλογής των δημοτικών οδών και ο εσωτερικός καθαρισμός τους, ο προληπτικός έλεγχος και καθαρισμός των αγωγών ομβρίων, η αποκατάσταση βλαβών, η πλήρης συντήρηση του δικτύου, οι αποκαταστάσεις σε ενδεχόμενο πλημμυρών, αλλά και εκπόνηση αναγκαίων μελετών αντιπλημμυρικών έργων.

Επίσης, με άλλη εισήγηση η Μητροπολιτική Επιτροπή έδωσε το "πράσινο φως" για τον τρόπο δημοπράτησης έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή του δήμου Βόλβης και συγκεκριμένα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, στον κόμβο του Σταυρού και στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά – Ρεντίνας, από την ανατολική έξοδο της Μικρής Βόλβης.

Έπειτα από αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, προέκυψε ότι οι οχετοί που υπάρχουν δεν μπορούν να διοχετεύσουν τις ποσότητες νερών που συγκεντρώνονται και είναι ανεπαρκείς. Έτσι αποφασίστηκε να αντικατασταθούν όλοι και να τοποθετηθούν καινούργιοι οχετοί, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη παροχετευτική ικανότητα.