Skip to main content

Εξελέγη το νέο ΔΣ του ΣΟΕΒΕ

Ψήφισμα εννέα θέσεων κατέθεσε προς την κυβέρνηση ο Συνδέσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β.Ελλάδας, μετά την εκλογή του νέου επταμελούς ΔΣ.

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της οικοδομής.

Το νέο επταμελές ΔΣ του Συνδέσμου απαρτίζεται από τους Ι.Παγώνη, Ε.Αλεξανδρίδη, Φ.Παναγιωτίδη, Ε.Σαλβαρίδη, Α.Σαλματζίδη, Θ.Λιόκα και Α.Τσελεπίδου - Καραγκούνη. Το ΔΣ θα συνέλθει αύριο σε σώμα προκειμένου να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.

Κατά τη συνέλευση έγινε επίσης ο απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου για την χρονιά που πέρασε κι εγκρίθηκε ο ισολογισμός και στη συνέχεια ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Επιπλέον, εγκρίθηκε ψήφισμα από τα μέλη της γενικής συνέλευσης για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, που κατατέθηκε προς την κυβέρνηση και με το οποίο ζητούνται τα εξής:

- Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα προς πώληση ακίνητα τα οποία θεωρούνται εμπόρευμα για τις οικοδομικές επιχειρήσεις και δεν έχουν καν ηλεκτροδοτηθεί.

- Ο ΦΠΑ για την αγορά ακινήτων να λειτουργήσει όπως εφαρμόζεται σε κάθε άλλο εμπόρευμα και επιχείρηση.

- Καμία αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τα επόμενα 2 έτη.

- Οι ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες να αφορούν μόνο εργολάβους και έργο και όχι οικοπεδούχους.

- Κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτων μέχρι να ξεπεραστεί η περίοδος κρίσης.

- Ευνοϊκότεροι όροι στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες  για αγορά ακινήτων.

- Μείωση συντελεστή εμπορικότητας για τα καταστήματα.

- Κατά την αγορά ακινήτου ο ΦΠΑ να πληρώνεται από τον πελάτη μετά την υπογραφή του Συμβολαίου και όχι από τον κατασκευαστή

- Δημιουργία Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να έχουμε επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, διότι η Κτηματαγορά κινεί τα νήματα της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει το ψήφισμα.