Skip to main content

Εξετάζονται και για κατασκοπεία οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας επισήμανε ότι δεν υπήρξε ποτέ ενδεχόμενο ανταλλαγής μεταξύ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οχτώ Τούρκων

Για στρατιωτική κατασκοπεία εξετάζονται από τις τουρκικές αρχές ο 29χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο 25χρονος λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σε επίσημη ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας επισήμανε ότι δεν υπήρξε ποτέ ενδεχόμενο ανταλλαγής μεταξύ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οχτώ Τούρκων που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και πρόσθεσε πως, εκτός από την παράνομη είσοδο οι δύο Έλληνες ερευνούνται και για κατασκοπεία.

Στην έρευνα περί κατασκοπείας φαίνεται πως χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο στρατιωτικοί υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από λαθρομετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι είχαν κάνει.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν δεκτό το αίτημα της ένστασης που υπέβαλαν οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών, με το οποίο ζητείτο να αρθεί η προφυλάκιση τους και αυτοί να μεταφερθούν στο ελληνικό προξενείο. Έτσι, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί δεν θα αποφυλακιστούν, ενώ θα πρέπει να ορισθεί τακτική δικάσιμος για την υπόθεσή τους, ο χρόνος της οποίας παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος.

Πλέον αναμένεται η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Οι δύο Ελληνες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και ο δικαστής έκρινε ότι συνελήφθησαν για τη δεύτερη κατηγορία.

"Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη" ξεκαθάρισε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν αποσπασματικά δηλώσεις του, με αποτέλεσμα να παρερμηνευτούν. Έτσι, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία-και όχι ότι διερευνήθηκαν για κατασκοπεία, όπως δήλωσε στην πραγματικότητα ο Μποζντάγ.