Skip to main content

Εξοικονόμηση ενέργειας στις κοινωνίες της Μεσογείου

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Εξοικονόμηση ενέργειας στις κοινωνίες της Μεσογείου - Κοινές στρατηγικές για τη βιώσιμη ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Αδριατικής-Μεσογείου» διοργανώνει ο
Διεθνές συνέδριο με θέμα «Εξοικονόμηση ενέργειας στις κοινωνίες της Μεσογείου - Κοινές στρατηγικές για τη βιώσιμη ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Αδριατικής-Μεσογείου» διοργανώνει ο δήμος Συκεών, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο EASY το οποίο ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, ενώ τα συμπεράσματα από την υλοποίησή του έχουν συμπεριληφθεί σε ειδική, πολύγλωσση έκδοση με τίτλο «Εργαλεία και Μέθοδοι για τον Τοπικό Ενεργειακό Σχεδιασμό».

Ο δήμος Συκεών μετέχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων» και το ευρωπαϊκό έργο EASY-Ενεργειακές Δράσεις και Συστήματα για τις Τοπικές Κοινότητες της Μεσογείου -στο δεύτερο, μάλιστα, ως ο μοναδικός ελληνικός φορέας. Στο πλαίσιό του σχεδιάζονται και αναπτύσσονται τόσο στο δήμο Συκεών όσο και στην Αγκώνα Ιταλίας, τη Βιλαρεάλ Ισπανίας και το Σπλιτ Κροατίας Τοπικά Σχέδια Δράσης για την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βασισμένα σε συμμετοχικές διαδικασίες.

Πεποίθηση της δημοτικής αρχής Συκεών είναι πως για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας του κλίματος απαιτούνται  δραστικά μέτρα σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας και τοπικών αρχών και, φυσικά, ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες σε θέματα που αφορούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αρνητικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και την εξοικονόμηση ενέργειας. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, εξειδικευμένο και εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαζομένους στα δημοτικά κτίρια, διαχειριστές κτιρίων και κατοίκους, έχει ήδη καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση στα δημοτικά κτίρια και σε επιλεγμένα νοικοκυριά. Επιπλέον, υλοποιεί σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων.