Skip to main content

Έξυπνα συστήματα που ρυθμίζουν την κατανάλωση ενέργειας και νερού απέκτησαν δύο σχολεία της Θέρμης

Τα συστήματα που ελέγχουν παράλληλα τις συνθήκες που επικρατούν εντός του σχολικού κτηρίου τοποθετήθηκαν με δωρεά της εταιρείας Vantage Towers

Έξυπνα πληροφοριακά συστήματα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις συνθήκες που επικρατούν εντός του κτηρίου και παράλληλα να ρυθμίζουν την κατανάλωση ενέργειας και νερού απέκτησαν δύο σχολεία της Θέρμης με δωρεά της εταιρείας Vantage Towers.

Τα συστήματα που βασίζονται σε πλατφόρμα ΙοΤ καταγράφουν και στέλνουν πληροφορίες για ζητήματα όπως είναι η ποιότητα του αέρα, η υγρασία, η θερμοκρασία και η φωτεινότητα του σχολικού κτηρίου και παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν απομακρυσμένα και να διαχειρίζονται την κατανάλωση των καυσίμων, του ρεύματος και του νερού. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιτύχουν σημαντική μείωση λειτουργικών δαπανών και ενεργητική προστασία των φυσικών πόρων, αλλά και να αναγνωρίσουν και να καταγράψουν άμεσα τυχόν βλάβες ή παραλείψεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος επίλυσής τους.

Image

Η ΙοΤ πλατφόρμα για την έξυπνη διαχείριση φυσικών πόρων Σχολείων & Δημοτικών Κτηρίων υποστηρίζει επίσης της δημιουργία συναγερμών (alarms) και ειδοποιήσεων (notifications) στο επίπεδο μέτρησης (edge computing), ειδικά όταν ξεπερνιέται ένα άνω όριο (threshold) ή συμβαίνει κάποιο γεγονός που πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στους υπευθύνους ή υπόλογους (π.χ. διαρροή/αυξημένη κατανάλωση καυσίμων δεξαμενής, διαρροή νερού, αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, κ.α.). Και βέβαια είναι επεκτάσιμη για την προσθήκη μεγάλου αριθμού κτηρίων καθώς και νέων αισθητήρων για επιπλέον λειτουργίες.

Τα συστήματα εγκαταστάθηκαν πειραματικά στο 4ο Δημοτικό Θέρμης και στο Γυμνάσιο Βασιλικών με δωρεά ύψους 12.548€ του ομίλου Vantage Towers, ο οποίος δραστηριοποιείται σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παθητικών υποδομών στην Ευρώπη με περισσότερα από 83.000 σημεία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, οι διευθυντές των δύο σχολείων έχουν εγκατεστημένα τα προγράμματα στα κινητά και στους υπολογιστές τους, ώστε να έχουν εικόνα για τις λειτουργίες του σχολείου, απ' όπου κι αν βρίσκονται. «Ως δήμος έχουμε το πιο πυκνό δίκτυο αισθητήρων για παρακολούθηση του αέρα. Με το πρόγραμμα αυτό θα παρακολουθούμε τον εσωτερικό αέρα, δηλαδή το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι μαθητές. Βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο τις καταναλώσεις, αλλά και τα προβλήματα που τυχόν μπορούν να υπάρξουν. Αυτό μας βοηθά να πάρουμε αποφάσεις για βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων», ανέφερε. Ο δήμαρχος σημείωσε πως το κόστος της ενέργειας στα σχολεία σχεδόν τριπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα όχι μόνο για την εξοικονόμηση, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, τόνισε πως τέτοια συστήματα παρακολούθησης θα πρέπει να μπουν όχι μόνο στα σχολεία αλλά και σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Image

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες του δήμου για ψηφιακή μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς δράσεις και ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια 6.500 έξυπνων ρολογιών ύδρευσης.

Εντυπωσιασμένος από τη λειτουργία του συστήματος δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Θέρμης, Στέλιος Αποστόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά «άλλο να το φαντάζεσαι κι άλλο να το δεις στην πράξη». Ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως η εικόνα της σημερινής κατανάλωσης στα σχολεία ήταν 1.450 λίτρα νερό και 264 λίτρα πετρέλαιο. «Αισθανόμαστε ασφαλείς ότι τα σχολεία μας δουλεύουν σωστά και θα δουλεύουν σωστά στο μέλλον», σημείωσε και τόνισε ότι αν υπήρχε αισθητήρας δεν θα γινόταν το τραγικό περιστατικό που καταγράφηκε σε σχολείο των Σερρών το 2022, όταν μαθητής έχασε τη ζωή του έπειτα από έκρηξη στον λέβητα πετρελαίου.

Image

«Μετατρέποντας δύο σχολεία του δήμου σε έξυπνα και πράσινα συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση της ενέργειας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς. Χρησιμοποιώντας μια σειρά από έξυπνους αισθητήρες για ρεύμα, νερό, καύσιμα, περιβαλλοντικούς και άλλους, δίνουμε την δυνατότητα στους δήμους να συλλέξουν δεδομένα, να τα επεξεργαστούν και να τα χρησιμοποιήσουν, σε συνδυασμό με την έξυπνη πλατφόρμα, για την επίτευξη των στόχων που προαναφέραμε. Η εταιρεία μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο της κοινωνικής ευθύνης και της αποφασιστικής συμβολής σε ένα καλύτερο αύριο σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Αναστάσιος Γιόβας, Senior Account & BD Manager της Vantage Towers.

Πριν από την συνέντευξη Τύπου, στελέχη της εταιρείας έκαναν μία μικρή παρουσίαση των δυνατοτήτων και της χρήσης του προγράμματος.