Skip to main content

Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλιμα τον Φεβρουάριο

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη ζώνη του ευρώ

Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη το Φεβρουάριο, καταφέροντας πλήγμα στις ελπίδες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) υποχώρησε τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (‑0,4 μονάδες στο 95,4) όσο και στη ζώνη του ευρώ (‑0,7 μονάδες στο 95,4 μονάδες), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Ο δείκτης προσδοκιών στην απασχόληση (EEI) παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός και στις δύο ζώνες (αμετάβλητος στο 102 στην Ε.Ε. +0,2 μονάδες στο 102,5 στη ζώνη του ευρώ).

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, στην ΕΕ, η ήπια πτώση του δείκτη ESI οφειλόταν στη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους κλάδους  των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, ενώ η εμπιστοσύνη παρέμεινε γενικά σταθερή στη βιομηχανία και αυξήθηκε ελαφρά μεταξύ των καταναλωτών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών ο δείκτης ESI επιδεινώθηκε σημαντικά στην Ιταλία (-1,6) και ελαφρά στη Γερμανία (-0,6) και Πολωνία (-0,5), ενώ βελτιώθηκε έντονα στην Ολλανδία (+1,7) και παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός σε Γαλλία (-0,3) και Ισπανία (-0,2).