Skip to main content

Φ-water: Η εφεύρεση του ΑΠΘ που πολλαπλασιάζει την ανάπτυξη των φυτών με ελάχιστη ενέργεια

Η καινοτόμος συσκευή με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, προϊόν διεπιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου, παρουσιάζεται στην 86η Διεθνή Έκθεση

Μία επαναστατική συσκευή που αλλάζει τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή έχει δημιουργήσει διεπιστημονική ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ.

Το φ-water, όπως αποκαλείται, «θεραπεύει» το νερό, επαναφέροντάς το στη φυσιολογική του κατάσταση, κάτι που έχει ευεργετική επίδραση στις καλλιέργειες, καθώς πολλαπλασιάζει την ανάπτυξη των φυτών και μάλιστα καταναλώνοντας ελάχιστη ενέργεια. Με τη μοναδική τεχνολογία που ενσωματώνει, η συσκευή ουσιαστικά καθαρίζει το νερό από τις επιμέρους ακτινοβολίες που δέχεται κατά τη χρήση του, οι οποίες μεταβάλλουν τις ιδιότητές του σημαντικά και αποκαθιστά την αρχικά προβλεπόμενη από τη φύση συμπεριφορά του.

«Έχουμε δημιουργήσει μία σειρά συσκευών, οι οποίες παράγουν ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που μετατρέπουν κάποιες φυσικοχημικές ιδιότητες του νερού. Η εφαρμογή της συσκευής αυτής είναι στην ουσία ότι όταν επεξεργαζόμαστε το νερό ή υδατικά διαλύματα και ποτίζουμε φυτά, αυξάνουμε τον ρυθμό ανάπτυξης δύο ή τρεις φορές. Έχουμε δοκιμάσει και σε καλλιέργειες με μικροφύκη, όπου τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα, καθώς είχαμε αύξηση στη χλωροφύλλη και στη βιομάζα των μικροφυκών κατά περίπου 33%. Την έχουμε δοκιμάσει επίσης σε φασόλια, αρακά, ντομάτα, μαρούλι, καθώς επίσης καλλιέργειες σπιρουλίνας και χλωρέλλας. Το κάναμε σε πιλοτική κλίμακα σε υδροπονική καλλιέργεια στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και είχε ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή μείωση του χρόνου ανάπτυξης δύο με τρεις φορές. Τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα και σε άλλες καλλιέργειες, απλώς θα πρέπει να δούμε τις συνθήκες», εξήγησε στη Voria.gr ο χημικός μηχανικός και διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, Γιάννης Σαμπρής, μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, η οποία έχει υπεύθυνο τον καθηγητή Χημείας και αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Ανδρέα Γιαννακουδάκη.

Πέρα από την ταχύτερη βλάστηση που σημαίνει αύξηση της παραγωγής, η χρήση της συσκευής έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς συνεπάγεται λιγότερη κατανάλωση νερού, μικρότερης διάρκειας δέσμευση των χώρων ανάπτυξης των φυτών, αλλά και καλύτερη ποιότητα παραγωγής, αφού μειώνεται εκ των πραγμάτων η χρήση εντομοκτόνων, λιπασμάτων και άλλων εξωγενών παρεμβάσεων στα φυτά. Κι όλα αυτά με μικρό κόστος και ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. «Το κόστος δεν είναι μεγάλο, καθώς αφορά μόνο την αγορά και την επεξεργασία του πλαστικού. Όλα τα υπόλοιπα τα εκτυπώνουμε σε 3D printer στο πανεπιστήμιο. Επίσης δεν υπάρχει κατανάλωση ενέργειας, παρά μόνο για τα μοτέρ. Δηλαδή, μπορείς να αυξήσεις την παραγωγή ενός θερμοκηπίου με ελάχιστο κόστος», ανέφερε ο κ. Σαμπρής.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ συμμετείχε πέρσι στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας, επιτυγχάνοντας να διακριθεί, κατακτώντας ένα από τα δέκα βραβεία της διοργάνωσης. Έκτοτε, έχει εξελίξει το σύστημα, ενώ συνεχίζει τα πειράματα και τις δοκιμές με στόχο να διερευνήσει τις βέλτιστες συνθήκες σε κάθε περίπτωση και να βγει στην παραγωγή μέσα στην επόμενη τριετία. Ταυτόχρονα, προγραμματίζει την επέκταση της εφαρμογής της εφεύρεσης και σε άλλους τομείς παραγωγής προϊόντων που περιλαμβάνουν το νερό, όπως είναι τα τρόφιμα, τα ποτά ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και στον περιβαλλοντικό τομέα, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τη συντήρηση και προστασία εργοστασιακών ή οικιακών συστημάτων μεταφοράς νερού ή σωληνώσεων σε πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης πόλεων.