Skip to main content

Φάμελλος: Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ΝΑ Ευρώπη

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο αν. υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας ασκώντας ουσιαστική εξωτερική πολιτική.

Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Είναι κρίμα αυτή η μόνιμη μιζέρια της ΝΔ, η οποία έχει χάσει τον πατριωτισμό της φτάνοντας στο σημείο να παρακαλάει για το κακό της χώρας, μόνο και μόνο για να πέσει η κυβέρνηση. Επιτέλους, δεν μπορούμε να δούμε μπροστά και με αισιοδοξία το μέλλον της Ελλάδας; Δεν θα φέρουμε πίσω τα παιδιά μας; Δεν θέλει η ΝΔ να δημιουργήσουμε νέα εργασία και νέα οικονομία;», αναρωτήθηκε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας ασκώντας ουσιαστική εξωτερική πολιτική και χτίζοντας συμμαχίες και στο γεωπολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο έχει καταφέρει να γίνει το επίκεντρο της ΝΑ Ευρώπης ισχυροποιώντας την θέση της. «Τα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι μόνο τα σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ελλάδας αντιστοιχούν ταυτόχρονα σε οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα και άλλων χωρών, όπως είναι για παράδειγμα όλη η Κεντρική Ευρώπη, η Κύπρος και το Ισραήλ, αλλά και οι ΗΠΑ. Επίσης, κινήσεις όπως το νομοσχέδιο που προωθείται στις ΗΠΑ για την ασφάλεια στην ΝΑ Μεσόγειο, που είναι σαφέστατα προς όφελος της Ελλάδας, αποδεικνύουν τη σωστή προετοιμασία και θωράκιση της χώρας μας σε διπλωματικό επίπεδο».

«Είμαστε δυνατή και σοβαρή χώρα, παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν προκάλεσε ποτέ εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή ούτε εξαπέλυσε απειλές εναντίον γειτονικών χωρών. «Αύριο υπογράφεται η συμφωνία για έρευνα υδρογονανθράκων και κατά πάσα πιθανότητα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με τις εταιρείες TOTAL και EXXON MOBIL αναβαθμίζοντας την γεωπολιτική μας θέση.

Ταυτόχρονα έχουμε λάβει υπόψη μας το ζήτημα της περιβαλλοντικής ασφάλειας και της άμεσης αντιμετώπισης πιθανών επιπτώσεων από ατυχήματα κατά την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μαζί με άλλες πρωτοβουλίες που ολοκληρώσαμε, όπως ο TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός Ισραήλ - Ελλάδα αλλά και ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώνουν το πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού στην ΝΑ Μεσόγειο».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχοντας πλέον αποκτήσει δημοσιονομική και πολιτική σταθερότητα προσελκύει επενδύσεις, σε αντίθεση με την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου κατά την οποία οι εταιρείες «φοβούνταν» να επενδύσουν. «Σήμερα, έχουμε συνάψει συμμαχίες που ευνοούν επενδυτικές πρωτοβουλίες οι οποίες τηρούν ένα σαφές πλαίσιο περιβαλλοντικής ασφάλειας, όπως οι δύο συμβάσεις που υπογράφει αύριο η χώρα μας, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Και κατέληξε: «Η χώρα μας έχει ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και από σήμερα εφαρμόζει ισχυρές επενδύσεις σε ΑΠΕ που δίνουν εργασία και ανάπτυξη με υψηλή καινοτομία και υπεραξία. Το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο μετάβασης προς την περίοδο των ΑΠΕ. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσει η ΝΔ την τοποθέτησή της. Η Ευρώπη έχει ταχθεί υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 και το μέλλον της δεν είναι το πετρέλαιο, αλλά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».