Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η αξιοποίηση του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό κρίνεται επιβεβλημένη, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η αξιοποίηση του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό κρίνεται επιβεβλημένη, αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης, μετά την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου που επιτρέπει τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τους ενήλικες και από τους φαρμακοποιούς.

Όπως αναφέρει, «σε μια σύγχρονη κοινωνία, θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες ενός τομέα, της υγείας εν προκειμένω, να συνεργάζονται για την καλύτερη δυνατή επίτευξη τέτοιων στόχων».

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Ευγενίδη:

«Η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή του νόμου που επιτρέπει τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τους ενήλικες και από τους φαρμακοποιούς, άνοιξε δύο μέτωπα, ένα εξωτερικό με τον ιατρικό κόσμο και ένα εσωτερικό στον ίδιο τον κλάδο μας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η φροντίδα υγείας που παρέχεται στο πλαίσιο της κοινότητας, συνήθως από οικογενειακούς ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, στους οποίους τον πιο σημαντικό ρόλο έχουν οι φαρμακοποιοί. Αναπόσπαστο τμήμα της ΠΦΥ είναι και η πρόληψη.

Ειδικότερα, μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές μορφές πρόληψης είναι οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο φαρμακοποιός πρέπει να ασκεί και το ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και συμβάλλοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανοσοποίησης του πληθυσμού. Συνεπώς φαρμακοποιοί και εμβολιασμοί είναι αναπόσπαστα κομμάτια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια Υγείας και Τροφίμων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των νόσων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, περίπου ένα χρόνο πριν, στις 26/4/2018.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.),παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Θεόδωρος Πέππας, με δηλώσεις του συμφωνεί πλήρως με τη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα κατέχει μία αρνητική πρωτιά ως ο τόπος με την πιο υψηλή ενδημικότητα της εποχικής γρίπης, γίνεται αντιληπτό ότι η αξιοποίηση του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό κρίνεται επιβεβλημένη. Αν συνυπολογίσουμε δε το παγκόσμιο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά - όπου η χώρα μας και εδώ δυστυχώς κατέχει πανευρωπαϊκά τα ηνία στην άσκοπη λήψη αντιβιοτικών – τότε, ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της κοινωνίας.

Στον υπόλοιπο κόσμο, περίπου το 20% των φαρμακείων σε διεθνές επίπεδο (σχεδόν 193.000 φαρμακεία) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας απευθυνόμενα αθροιστικά σε συνολικό πληθυσμό 940 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ειδικά στο Idaho (Β.Δ. ΗΠΑ) έγινε για πρώτη φορά εμβόλιο σε ασθενή από βοηθό φαρμακείου το 2017, κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών του πληθυσμού στις χώρες που ο εμβολιασμός επιτρέπεται στο φαρμακείο.

Θεωρώ ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία, θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες ενός τομέα, της υγείας εν προκειμένω, να συνεργάζονται για την καλύτερη δυνατή επίτευξη τέτοιων στόχων. Αποτελεί υποκρισία να «ανακαλύπτουν» κάποιοι σήμερα, ότι τα αντιγριπικά εμβόλια γίνονται στα φαρμακεία, εκτός κι αν προτιμούν να συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι, εν έτει 2019.

Με λίγα λόγια, ο κόσμος και οι ανάγκες του αλλάζουν, εμείς κοιτάμε μπροστά, ψάχνουμε συνεργασίες μέσα από τους διακριτούς ρόλους μας και όλοι μαζί χαράσσουμε το δρόμο.

Όσο για το εσωτερικό μέτωπο, θα το χαρακτήριζα με μια παροιμία: Κάποιου τού χάριζαν γάιδαρο και τον κοίταγε στα δόντια».

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ