Skip to main content

FAZ: Έντονη κινητικότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων

Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.

Στις -συγκριτικά με άλλες χώρες- χαμηλές τιμές ακινήτων στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι αυτό το διάστημα ιδιαίτερα δημοφιλής. Παντού χτίζονται σπίτια και γίνονται επενδύσεις. Παρά ταύτα οι τιμές των εξοχικών παραμένουν φθηνές σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ, αυξημένη ζήτηση για ακίνητα και οικόπεδα καταγράφεται μεταξύ άλλων σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, όπως επίσης στην Πελοπόννησο και στις νότιες Κυκλάδες. «Σαντορίνη και Μύκονος αναφέρονται πλέον στην ίδια κατηγορία με την Ίμπιζα. Πολύ δουλειά έχουν οι μεσίτες όμως πλέον και σε Κρήτη και Ρόδο. Αναδυόμενη αγορά είναι και η Κως, αν και οι πρόσφυγες λόγω της μικρής απόστασης του νησιού από την Τουρκία παίζουν το ρόλο τους. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η ελάχιστα γνωστή στη Γερμανία αθηναϊκή ριβιέρα, η οποία εξελίσσεται στην ελληνική Cote d' Azur».

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η εφημερίδα οι λόγοι της αυξημένης ζήτησης είναι πολλοί και διαφορετικοί. Μεταξύ άλλων η αγορά ακινήτων ωφελείται από την αύξηση του τουρισμού, τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, την εισαγωγή του κτηματολογίου αλλά και από την φιλικά διακείμενη στις επενδύσεις νέα κυβέρνηση.

«Με εξαίρεση τα hotspot της Μυκόνου, της Σαντορίνης ή του Πόρτο Χέλι, οι τιμές για την αγορά ακινήτων είναι αισθητά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες κορυφαίες τοποθεσίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ενώ η αγορά οικοπέδου πρώτης γραμμής στη Μαγιόρκα ξεκινά από το ένα εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν οικόπεδα από 160.000 έως 300.000, σύμφωνα με μεσίτες που επικαλείται η εφημερίδα.

Αμφιλεγόμενη χορήγηση «χρυσής βίζας» στην Κύπρο

«Ευπρόσδεκτοι οι εκατομμυριούχοι - Πώς η Κύπρος πουλάει ευρωπαϊκά διαβατήρια», είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine.

«[…] Ποιοι είναι οι ξένοι που αγοράζουν την είσοδό τους στην ΕΕ; Τον Ιανουάριο η Κομισιόν παρουσίασε έκθεση που ήθελε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Σύμφωνα με αυτή, Βουλγαρία, Κύπρος και Μάλτα πωλούν συστηματικά τις υπηκοότητές τους. Πρώτη-πρώτη είναι η Κύπρος. Πουθενά αλλού δεν μπορεί να γίνει κανείς πιο γρήγορα ευρωπαίος πολίτης. Και πουθενά αλλού, αναλογικά με τον πληθυσμό, δεν πωλούνται περισσότερες υπηκοότητες. […] Συνολικά, μαζί με τα έξοδα δικηγόρων και συμβολαιογράφων χρειάζεται κανείς τρία εκατομμύρια ευρώ για να γίνει γρήγορα Ευρωπαίος στην Κύπρο. Για τη μικρή Κύπρο που έχει μικρότερο πληθυσμό από το Μόναχο, πρόκειται για μια συν τω χρόνω όλο και πιο επικερδή επιχείρηση. Σύμφωνα με στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα απέφερε κατά τα πρώτα πέντε χρόνια […] από το 2013 6,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ οι πελάτες προέρχονται ως επί το πλείστον από την Ασία, τον αραβικό κόσμο, τη Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έρχονται όμως και πλούσιοι Αφρικανοί.
Το κυπριακό κράτος, τα δικηγορικά γραφεία, οι μεσίτες και οι κατασκευαστικές που έχουν ειδικευτεί στο θέμα κερδίζουν πολλά. Η Κομισιόν όμως προειδοποιεί για κινδύνους στο πεδίο της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να εκμεταλλεύονται την κατάσταση συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται εκτός Ευρώπης καθώς και του κινδύνου ξεπλύματος μαύρου χρήματος, διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Η αγορά υπηκοοτήτων είναι ελκυστική και για να αποφύγει κανείς τις ευρωπαϊκές οδηγίες στο πεδίο των επενδύσεων».

Ακόμη, η σημερινή Handelsblatt φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τα νέα μαζικά κύματα προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Απειλή νέου προσφυγικού χάους στο Αιγαίο».

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα, «[…] μόνον η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορα. Ως προς αυτό δεσμεύτηκε και στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας. Θα έπρεπε να σταματά τα πλοιάρια πριν καν ξεκινήσουν ή να τα στέλνει πίσω όσο βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Από τη στιγμή που προσεγγίζουν ελληνικά νερά όμως, βάσει του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα οφείλει καταρχήν να τους δέχεται. Παρότι η Τουρκία ισχυρίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχει αποτρέψει τον διάπλου 991 πλοίων με 34.148 επιβαίνοντες, στην Ελλάδα πιστεύουν ότι διαθέτουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές είναι πιο χαλαρές με τους διακινητές. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι ορισμένες μέρες τα προσφυγικά πλοιάρια καταφθάνουν στο Αιγαίο σαν κονβόι, λένε κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα.

Η εικόνα αυτή θα ταίριαζε στις απειλές του τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί για μια «νέα μεταναστευτική απειλή» από τo Ιντλίμπ της Συρίας, όπου μαίνονται μάχες. Η Τουρκία όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλέον μόνη της. […] Η χώρα έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία από κάθε άλλη χώρα. Σε περίπτωση που ενταθούν οι πιέσεις από τo Ιντλίμπ, ενδεχομένως να αναγκαστεί η Άγκυρα να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη Σύρους. Και αυτό την ώρα που το κλίμα στην Τουρκία έναντι των προσφύγων επιδεινώνεται εδώ και καιρό».

Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle